Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 01. 31.

Amerika szinte sosem volt menekültbarát

2017. 01. 31.

Donald Trumpot a közel-keleti bevándorlók beengedését felfüggesztő rendelete miatt támadó liberális média megfeledkezett néhány tényről, ami az amerikai közvéleményt és a melegszívű, multikulturális ország illúzióját érinti.

A pártoktól független kutatóintézet, a PEW Research Center a napokban tett közzé egy historikus elemzést amelyből kiderül, hogy az amerikai közvélemény a legtöbb esetben egyáltalán nem támogatta, hogy háborús vagy forradalmi konfliktuszónákból nagyobb embertömeg érkezzen az Egyesült Államokba.

Egy 1958-ban készült Gallup közvélemény-kutatás például arról számolt be, hogy az amerikaiak 55%-a elutasította az ’56-os magyar forradalom bukása után az USA-ban menekültstátuszt kérő magyarok befogadását.

1980-ban a közvélemény 71%-a elutasította a kubai rezsim elől menekülők befogadását.

2016 októberében a Gallup által megkérdezett amerikaiak 54%-a elutasította a szíriai menekültek és bevándorlók befogadását.

gallup

A teljesen különböző történelmi kontextusban készített felmérések rávilágítanak arra a szimpla tényre, hogy

az amerikaiak bizalmatlansága a nagy tömegben érkező idegenekkel szemben nem 2016-ban kezdődött, és nem Donald Trumppal.

Semmi új nincs abban, amit Donald Trump tesz (hiszen megtette azt előtte Jimmy Carter Irán és Obama Irak esetében), de még a „xenofób”, „idegengyűlölő” amerikai kisember története sem ma kezdődött, már ha a jelenség egyáltalán ebből a pszichológiai forrásból fakad és nem az amerikai kultúra része, ami ugyanúgy védi saját határait és identitását, mint bárki más – ha tetszik ez nekünk, ha nem.

888.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑