Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 05. 28.

Amerikai aggodalmak a görög válság miatt

2015. 05. 28.

Az eheti G7 találkozón az Egyesült Államok valószínűleg nyomást fog gyakorolni Európára, hogy mielőbb megállapodás szülessen a finanszírozási reformok tekintetében Görögországgal. A Grexit (Görögország kilépése az eurozónából), továbbá Athén fejlődő kapcsolatai Oroszországgal félelmet váltanak ki, mondta egy bennfentes forrás a Reutersnek.

Az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Japán, Németország, Franciaország és Olaszország pénzügyminiszterei csütörtökön és pénteken folytatnak tárgyalásokat a németországi Drezdában.

Miközben a görög helyzet nincs hivatalosan napirenden, valószínűleg megvitatják a G7 miniszterek az ország adósságproblémáit nem hivatalos egyeztetések keretében.

“Arra számítanak az amerikaiak, hogy nyomást gyakoroljanak az európaiakra Drezdában Görögország ügyében” idézte tisztviselőt a Reuters.

“Az amerikaiak hangsúlyozták a geopolitikai kockázatokat és azt mondták, meg kell találnunk a megoldást, mert jelenleg nem tudjuk felmérni, hogy milyen veszélyt jelent az euróövezetre és Európára Görögország.”

További aggályai vannak a G7 országoknak azzal kapcsolatban, hogy milyen hatása lesz annak, ha Görögország potenciálisan kér Oroszországtól valamilyen formában pénzügyi támogatást, ha a patthelyzet továbbra is fennáll Athén és a hitelezők között.

“Ha Görögország valamilyen okból Oroszországhoz fordult és Moszkva növeli az együttműködést, akkor jelentős befolyás nyílhat számukra a NATO-n és az EU-n belül, miközben ezek Oroszországgal szembeni politikát folytatnak”– mondta a tisztviselő.

Görögország jelenleg azzal küzd, hogy az állami dolgozók fizetéseit és a nyugdíjak kifizethessék, és emiatt egyre nő az aggodalom. Hacsak nem születik egy megegyezés Alexis Tsipras kormánya és a hitelezők közt, Görögország nem lesz képes kifizetni a 328.000.000 dollár (300.000.000 euró) összegű esedékes részletet az IMF-nek június 5-én. Június 5. és 19. között négy részletben összesen 1,6 milliárd eurót kell átutalniuk a valutaalapnak.

Nikosz Vucisz görög belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt mondta: „ezt a pénzt nem fizetjük be, mivel nem áll a rendelkezésünkre”. Ugyanakkor hozzátette: a kormány stratégiája nem a nemfizetés, folytatják a tárgyalásokat annak reményében, hogy megállapodásra jutnak a hitelezőkkel.

A belügyminiszter leszögezte továbbá, hogy le akarnak számolni a szélsőséges megszorítások és a munkanélküliség politikájával, amihez ésszerű megállapodásokat kell kötni. A nemzetközi mentőcsomag folyósításáról szóló tárgyalások így lassan haladnak.

Görögország megközelítése az új reformokról való tárgyalásnak a pénzügyi kötelezettségek enyhítéséről szól, ami egyben a hitelezők erős kritikáját váltja ki, hiszen ellentmondónak tartják az ország igényeit a motivációival szemben.

Az amerikai aggodalmak többről szólnak mint a potenciális görög összeomlás, jelentette ki a tisztviselő,hozzátéve, hogy meghajolva a görög igények előtt reformok biztosítása nélkül, veszélyes precedenst teremtene.

Görögország feltétel nélküli kisegítése és a kötelezettségvállalások be nem tartásának engedélyezése az eurozóna jövőjét és működését rengetné meg alapjaiban, mondta a tisztviselő.”Ha ez elfogadottá válhat, nem tudom, mit hozhat a jövő.”

Orientalista.hu – Tia (persianews, sputnikmews)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑