Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 08. 16.

Amerikai fegyverekkel támadják a kurdok a szíriai keresztényeket

2017. 08. 16.

Az észak-szíriai Haszakát a kormányerők  ellen is  harcoló kurd milicisták ellenőrzik. Az Amerikai Egyesült Államok által támogatott kurd YPG milícia (Népvédelmi Erők [kurdul: Yekîneyên Parastina Gel]) üldözi az Észak-Szíria kurdok által ellenőrzött övezetébe menekült keresztényeket – jelentette Jacques Behnan Hindo, a 250 ezer lakosú Haszaka város szír katolikus érseke. 

A városban élő keresztények helyzete egyre romlik. A kurdok rendszeresen megtámadják a keresztényeket és fölgyújtják házaikat, hogy így űzzék el őket a környékről.

„A kurd YPG minden egyes támadásakor a város keresztények által sűrűn lakott negyedét veszik célba, ahol hat templomunk áll.

Gépfegyverekkel fenyegetik a hívőket, hogy elmeneküljenek, és kifosztják a megüresedett házakat. Már az érseket is megfenyegették, és amikor a milicisták belőttek rezidenciája ablakán, majdnem őt is eltalálták.

A főpap hozzátette még, hogy tapasztalata szerint

a hátráló Iszlám Állam (IS) dzsihádistái jó pénzért gondolkodás nélkül csatlakoznak a kurd felkelőkhöz, mivel azoknak sürgősen harcosokra van szükségük.

Haszaka érseke reméli, hogy a nemzetközi erők képesek lesznek minél előbb megakadályozni a veszélyes folyamatot.

Orientalista.hu – CSI-Magyarország, Víz Péter

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑