Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 08. 10.

Amerikai gyámság nélkül hagyná Izraelt a Zöld Párt jelöltje

2016. 08. 10.

Nem kellene olyan ország hadseregét finanszírozni, amely megsérti az emberi méltóság alapvető értékeit – mondta Jill Stein.

Jelentősen csökkentené az Izraelnek járó katonai támogatást az amerikai Zöld Párt zsidó származású elnökjelöltje. Jill Stein egyúttal elítélte az „izraeli apartheidet és a nemzetközi jogok folytonos megsértését”.

A zsidó államnak nyújtott támogatás határozottan szembemenne a közös értékeinkkel – fogalmazott Jill Stein a Newsweeknek adott interjúban. A Haaretz című izraeli portál által idézett zöldpárti elnökjelölt hozzátette: „az otthonok lerombolásának, az apartheidnek és a palesztin területek megszállásának támogatása a nemzetközi jog megsértése”. „Mint amerikai zsidó, van kapcsolatom Izraellel. Sajnos Sheldon Adelson (amerikai születésű zsidó milliárdos) hatalmas mennyiségű pénzzel támogatja Benjamin Netanjahu miniszterelnököt. Miért kell az amerikai Adelsonnak az izraeli politika messiásaként fellépni?” – tette fel a kérdést az interjúban a hatvanhat éves orvosnő.

Mint mondta, az általa képviselt etikai alapú külpolitika nemcsak Izraelre, hanem a világ minden országára vonatkozik. „Nem kellene fegyvert eladni vagy olyan országok hadseregeit finanszírozni, amelyek megsértik az emberi méltóság és az emberi jogok alapvető értékeit” – tette hozzá az elnökjelölt. A Zöld Párt progresszív pártként határozza meg magát, amely a környezet hatékony védelméért és a társadalmi igazságosságért harcol. Az alakulat támogatottsága azonban nem túl magas. Az NBC televízió és a The Wall Street Journal című lap közös közvélemény-kutatása szerint a választók öt százaléka voksol rá.

A 2017-ben lejáró tízéves védelmi paktum keretében a zsidó állam harmincmilliárd dolláros katonai támogatásban részesült. A következő tíz évre szóló megállapodásról évek óta folynak megbeszélések a két ország között, amit 2018-ban írhatnak alá és amerikai sajtóértesülések szerint negyven-negyvenöt milliárd dollár értékű is lehet

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑