Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2020. 06. 12.

Amerikai-iraki tárgyalások kezdődtek az Irakban állomásozó amerikai csapatokról

2020. 06. 12.

Az Egyesült Államok és Irak megkezdte csütörtökön a tárgyalásokat az arab országban állomásozó amerikai csapatok kivonásáról.

A “Stratégiai párbeszéd” előreláthatólag hónapokig eltart majd. Ennek keretében a felek áttekintik az amerikai-iraki kapcsolatok összes lényeges kérdését, a biztonságpolitikától kezdve a gazdasági kapcsolatokon át az energiaügyekig, de a tárgyalások fő témája az amerikai katonák iraki állomásoztatása lesz majd.

A megbeszélések első fordulója a koronavírus-járvány miatt videokonferencián zajlott – jelentette az INA iraki állami hírügynökség.

Irakban jelenleg nagyjából ötezer amerikai katona állomásozik, hivatalosan azért, hogy az Iszlám Állam terroristái ellen harcoljon. Kivonásukat a leghangosabban a szomszédos Irán kormányával szövetséges iraki politikai erők és síita milíciák követelik, főleg azóta, hogy januárban Bagdadban amerikai légitámadás végzett Kászem Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda tábornokával.

A szunnita és a kurd pártok ugyanakkor az amerikai csapatok maradása mellett érvelnek, mert attól tartanak, hogy egy esetleges amerikai csapatkivonás után még tovább nőne Teherán befolyása Irakban.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑