Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2016. 03. 30.

Amerikai katona gyilkolt meg egy gyermeket Afganisztánban

2016. 03. 30.

Az RT beszámolója szerint egy helyi fiúgyermeket lőtt le egy amerikai katona, aki a Bagram Légibázis őrzését látta el, mely a legnagyobb amerikai katonai létesítmény Afganisztánban.

A fiú, akinek nevét nem közölték, a katona szerint egy olyan tárgyat cipelt, ami hasonlított egy automata gépkarabélyra. Az őr, mikor meglátta a fiút, rászólt, hogy álljon meg, majd, miután az tovább futott, szinte azonnal tüzet nyitott rá.

Az eset után a helyiek tüntetésbe kezdtek a gyilkosság miatt. Az afgán hatóságok, valamint az amerikaiak arról nem számoltak be, hogy a fiúnál valóban fegyver volt-e, illetve, hogy lehettek-e ellenséges szándékai.

A Bagram Légibázis a legnagyobb katonai komplexum Afganisztánban, melynek a magja még 1950-ben épült, majd 2001-ben, az amerikai megszállás után jelentősen ki lett bővítve, s jelenleg a NATO és az USA helyi műveleti központjaként működik. A létesítményhez tartozik a Parwan Börtön is, mely eredetileg az amerikaiak által elfogott afgánok számára lett építve, azonban, 2012 óta már az afgán hatóságok felügyelete alatt, állami börtönként működik.

Tavaly októberben Obama úgy döntött, hogy növeli az amerikai jelenlétet az ázsiai országban, az ország biztonsági erők megerősítésének céljából. Az amerikabarát Mohammad Ashraf Ghani elnök kormányának ugyanis egy régi ellenséggel kell újra szembenéznie: a tálibok, akikről úgy hitték, már egy évtizede el lettek pusztítva, újra megerősödtek.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑