Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2019. 08. 16.

Amerikai képviselőnőket tiltott ki Izrael

2019. 08. 16.

 

Arije Deri belügyminiszter hivatalosan bejelentette, hogy Izrael nem engedélyezi Ilhan Omar és Rashida Tlaib amerikai demokrata kongresszusi képviselőnők belépését az országba BDS támogató tevékenységük miatt.

A döntést Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Jiszráel Katz külügyminiszter és Gilad Erdan közbiztonsági és stratégiai ügyekért felelős miniszterrel egyetértésben hozták.

Cipi Hotovely külügyminiszter-helyettes a Kan közszolgálati műsor szolgáltatónak nyilatkozva erősítette meg a hírt.

„Izrael döntött: nem tesszük lehetővé a Kongresszus tagjainak, hogy belépjenek az országba. Nem engedjük, hogy azok, akik megtagadják létezéshez való jogunkat a világban, Izraelbe jöjjenek. Alapvetően ez egy nagyon indokolt döntés.”

Egy izraeli törvény lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy megtagadják az országba való belépést azoknak, akik támogatják az ország elleni bojkottot. Azonban ha az izraeli külügyminisztérium úgy ítéli meg, hogy a belépés megtagadása veszélyezteti Izrael külpolitikai kapcsolatait javaslatot tehet a stratégiai minisztériumnak és a belügyminisztériumnak, hogy tegyen kivételt a politikai vagy diplomáciai személyekkel szemben.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Twitteren a két kongresszusi képviselőnő kitiltására sürgette Izraelt.

„Nagy gyengeséget jelentene, ha Izrael engedélyezné Omar és Tlaib képviselők látogatását. Utálják Izraelt és minden zsidót, és nincs semmi, amit mondani, vagy tenni lehetne, hogy meggondolják magukat… Gyalázatosak!”

Omar és Tlaib utazási tervéről a Jewish Insider írt először múlt hónapban, kiemelve, hogy Omar szerint az utazás nagy hangsúlyt fektetne a Palesztin megszállt területekre .

Izrael amerikai nagykövete, Ron Dermer a látogatás bejelentése után pár nappal azt mondta, hogy Izrael nem fogja megakadályozni belépésüket az országba, „A kongresszus tiszteletben tartása és az Izrael és az Egyesült Államok közötti mély barátság miatt.”

A két politikus látogatásának engedélyezése azonban állítólag nem nyerte el Trump tetszését.

A 12-es csatorna csütörtök délelőtti riportja dobta be először, hogy Izrael korábbi döntése visszavonását fontolhatja, így elképzelhető, hogy mégsem engedi be az országba a demokrata képviselőnőket.

Ilhan Omar Szomáliából menekültként érkezett 1992-ben az Egyesült Államokba, Rashida Tlaib pedig már az államokban született, de palesztin gyökerekkel rendelkezik.

Mindamellett, hogy Tlaib és Omar voltak az első muszlim nők, akiket beválasztottak az amerikai törvényhozásba, szintén első és második helyen szerepelnek a BDS-mozgalmat támogató törvényhozók listáján.

A Boycott, Divestment and Sanctions movement (BDS) a palesztinok ügyét támogató mozgalom és Izrael bojkottjára szólít fel mindaddig ameddig a zsidó állam nem biztosítja az izraeli araboknak a hazatérés jogát és nem ismeri el az önálló palesztin állam létrejöttét.

Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑