Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 05. 28.

Amerikai kommandósokat kaptak lencsevégre Szíriában

2016. 05. 28.

Az eddig titokban működő különleges erőket az AFP fotósának sikerült lefényképeznie Rakka közelében.

Szárazföldi amerikai elitegységeket bevetésen most fotóztak le először Szíriában. A különleges erőket a francia AFP fotósa örökítette meg a szíriai Rakka tartományban, ahol a Rakka város felé nyomuló kurd erők (YPG) hadműveletét támogatják.

Ismert, Rakka az Iszlám Állam központja Szíriában, a fotós egy szíriai faluban, alig hatvan kilométerre e sasfészektől kapta lencsevégre az amerikai különleges erők egyenruháját viselő katonákat, akik közül azonban néhányan az YPG jelvényét viselték ruházatukon. A brit The Guardian az esettel kapcsolatban idézi a Pentagon szóvivőjét, aki nem kommentálta a képeket, és nem árult el részleteket a kommandósok bevetéséről, ám azt elismerte, hogy közös műveletek során bevett gyakorlat, hogy a katonák a partneregységek jelvényét is viselik.

.

A The New York Times cikke a képek kapcsán megjegyzi, hogy az Egyesült Államok korábban már elismerte, hogy mintegy kétszáz amerikai kommandós van bevetésen Szíriában kurd és arab egységekkel együttműködve, akikhez hamarosan további száz társuk csatlakozik majd. Az amerikai védelmi tárca azonban azt állítja, hogy nem látnak el harci feladatokat. Ennek ellentmond, hogy egy kurd parancsnok azt mondta a fotósnak, hogy az amerikaiak egy ház tetejéről tüzelve rakétákkal semmisítettek meg egy robbanócsapdával felszerelt gépkocsit. A Pentagon szerint a képen látható amerikai egységek csupán az önvédelmükhöz szükséges fegyverzetet viselik, ezek szerint ide sorolható az egyik teherautó platóján látható MK47-es 40 milliméteres gránátvető, valamint egy másikon látható M2-es géppuska is. A The New York Times cikke szerint az amerikai védelmi minisztérium azt állítja, a képeken látható katonák az Eufrátesz folyótól keletre tartózkodtak a felvétel idején, olyan területen, ahol kurd és arab erők is jelen vannak.

Magyar Nemzet Online ( Fotó: Delil Souleiman / Europress/AFP)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑