Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2018. 04. 17.

Amerikai támadás Szíria ellen

2018. 04. 17.

A legtöbb robotrepülőgépet kiürített célpontokra indították. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet jelentése szerint nincsenek vegyi fegyverek a helyszínen.

Az április 14-én Szíria ellen végrehajtott támadás Egyesült Államok szerinti változata egyre inkább megkérdőjeleződik.

A Pentagon hivatalosan bejelentette, hogy az USA, Franciaország és az Egyesült Királyság összesen 105 darab manőverező robotrepülőgépet lőtt ki három célpontra, amelyek a szíriai kormány “vegyi fegyvereket” tároló infrastruktúrájához tartoznak. A Pentagon szerint mind a 105 darab robotrepülőgép becsapódott a céljába. Ezekből a támadó eszközökből 76 darab álltólag eltalálta a “Barzehi Kutató és Fejlesztő Központot”, lerombolva a központ három épületét.

Miközben a központ lerombolásának mértéke kissé nem felel meg 76 darab (!) robotrepülőgép pusztító erejének (magyarul ennyi támadó eszköznek egy egész városrészt is le kellett volna törölni a térképről), egy másik logikai hézag is van az események magyarázatának amerikai változatában.

Számításba véve, hogy az USA vezette tömb 105 darabból 76 darab robotrepülőgépet használt fel a Barzehi Kutató és Fejlesztő Központ ellen, akkor a központnak nagyon jelentős vegyi fegyver előállító és tároló létesítménynek kell lenni.

Egy idézet a Pentagon sajtótájékoztatójáról: (a teljes angol nyelvű szöveg a következő hivatkozáson érhető el)
https://www.defense.gov/…/department-of-defense-press-brie…/

“Kérdés: McKanzie tábornok úr, a három célpont, amelyre csapást mértek, volt a klór és szarin gáz előállító és fejlesztő létesítmény?

McKenzie tábornok: Egy kicsit mindkettő. És különösen a Barzehi célpont, azonban egy kicsit mindkettőből van benne.”

Tehát a Pentagon azt mondja, hogy a Barzehi létesítményt az Asszad-kormány mostanáig (a csapást megelőzően) klór és szarin gáz előállítására és tárolására használta.

Ezzel a kijelentéssel problémák vannak. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) helyszíni ellenőrzéseket végzett Barzehben és nem talált vegyi fegyvereket! (A Barzehben elvégzett ellenőrzésekről készült jelentésük a következő hivatkozáson olvasható angolul, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet Végrehajtó Tanácsának 87. üléshez írt főigazgatói jelentésben, annak is a 8. pontjában. Kelt.: 2018. március 13-án. A jelentés nyilvántartási száma: EC-87/DG.22) https://www.opcw.org/fileadmin/OPCW/EC/87/en/ec87dg21_e_.pdf

Ez világosan megmagyarázza, hogy miért nem terült szét ott mérgező harcanyagokat tartalmaző felhő, miután az USA csapást mért Barzehre.

Egyébként a “Barzehi Kutató és Fejlesztő Központ” jelenleg egy lakónegyed közelében fekszik. Tehát egy mérgező harcanyagokból álló felhő szétterjedése esetén már polgári áldozatokról kellett volna jelentéseknek érkezni Damaszkuszból, tömeges mérgezésről. Nincsenek ilyen sajtójelentések. (Tekintsék meg a találatot kapott kutató központ épületeiről készült képeket a SouthFront hivatkozott angol nyelvű cikkében!)

A Barzehben lévő célpont a “legnagyobb”, amit az USA és szövetségesei állítólag 76 darab robotrepülőgéppel találtak el. Ez alapján azt hihetjük, hogy a másik két célpont nem “vegyifegyvert” tároló objektumok voltak.

Jelenleg két egymással ellentétes magyarázat van az április 14-i eseményekről, a Pentagoné és az Orosz Honvédelmi Minisztériumé.

Önökre van bízva, hogy melyiket tartják hihetőbbnek.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑