Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2018. 07. 26.

Amerikai támaszpont irányából indított támadást az Iszlám Állam (videó)

2018. 07. 26.

Nagy rohamot indított szerda hajnalban Szíria délnyugati részén az Iszlám Állam terrorszervezet; a halálos áldozatok száma meghaladja a 215-öt. A terroristák az amerikai megszállás alatt lévő Al-Tanf irányából érkeztek.

A több helyszínen, egyeztetve indított offenzívát Al-Szuwejda  tartományban az Iszlám Állam terrorszervezet, miközben a szíriai hadsereg Jarmuk völgyben számolja fel a dzsihadisták utolsó állásait. A helyi források szerint a halálos áldozatok száma meghaladta a 215-öt köztük 41 civil.  Közel 200-an megsebesültek és több tucat embert ejtettek túszul a terroristák.

Az Iszlám Állam dzsihadistái az amerikai hadereg által megszállt Al-Tanf térségéből érkeztek. A tartományt védelmező drúz harcosok jelentése szerint Al-Tanf amerikai katonai támaszpont irányából a  dzsihadisták hónapok óta próbálnak betörtni Al-Szuwejdába.

A Szíriai Szocialista Nemzeti Párt – SSNP katonai szárnyának a Forgószél Sólymainak egyik katonája aki az Iszlám Állam elleni harcokban halt meg.

A szintén  Al-Szuwejdanak nevezett tartományi fővárosban három öngyilkos merénylő röpítette levegőbe magát, a negyedik öngyilkos merénylőt  elfogták és azonnal felakasztották a város egyik terén. A helyi források szerint több mint száz halottról szóló adatot közölt az Iszlám Állam terrorista szervezet is közösségi médiájában, és egyben bejelentette, hogy a fegyveresei hajtották végre különböző helyszíneken a meglepetésszerű támadásokat.

A tartományban ez a legsúlyosabb napi veszteségmérleg a konfliktus 2011-es kezdete óta . A dzsihadistákat az utóbbi időszakban kiszorították az általuk ellenőrzött területek jelentős részéről, és jelenleg a közel-keleti ország mindössze 3 százalékát tartják felügyeletük alatt. Al-Szuwejdában helyreállt a nyugalom – jelentette be később a tartományi kormányzó, de egy kisebb terület még a dzsihadisták kezén van a várostól északkeletre.

Az orosz külügyminisztérium véleménye szerint a szerdai roham a terroristák “kétségbeesését” bizonyítja a küszöbön álló végső vereségük láttán.

Orientalista.hu – Sinoda, MTI SANA nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑