Cadmus fordítás Cadmus
Videó

2016. 01. 12.

Amikor a szaúdiak a perzsáknak táncoltak

2016. 01. 12.

Az iráni sah látogatásának alkalmából Salman szaúdi király akkor még csak herceg vezette a szaúdiak vendég fogadtató táncát.

A hetvenes évek elején az akkori Irán uralkodója Mohammad Pahlavi sah látogatást tett Szaúd-Arábiában. A szaúdiak nagy örömmel fogadták az iráni sahot félredobva a „szunnita-síita ellentétet”.

A szaúdi uralkodó család akkoriban Iránnal és uralkodójával baráti viszonyt ápolt, ami nem volt véletlenszerű, hiszen Mohammad Pahlavi iráni sah feltétlen barátságot tanúsított Amerika és Izrael felé. Mohammad fiatalok került hatalomra miután brit és szovjet hadsereg megszállta az akkori Iránt és lemondatták Reza Pahlavi sahot 1941 augusztusában. A dinasztiát alapító Reza sah semleges álláspontot követett a II. világháborúban, bár szimpatizált az akkori Németországgal.

Salman szaúdi király akkori herceg a 23. és a 30. másodpercben tűnik fel a felvételen: 

.

Fia Mohammad sah gyenge uralkodó volt hatalmát csak a CIA közreműködésével tudta bebiztosítani és minden nemzeti kezdeményezést elfojtott. Az amerikaiak segítségével katonai diktatúrát hozott létre az országban.

A sah 1965-ben felvette a diplomáciai kapcsolatot Izraellel melynek olajellátását a sah megbuktatásáig a perzsa állam biztosította.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑