Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2015. 07. 09.

Amikor egy magyar “iszlámkutató” tisztára mosdatja az Iszlám Államot

2015. 07. 09.

Ezt nem akarom elhinni! Kérem nézze el nekem a feldúltságomat a kedves olvasó! Tegnap osztottam meg az oldalamon azt a bejegyzést, ami arról szólt:

Már pedzegetik, már pedzegetik az IÁ elismerését. Már puhítanak, már előkészítik a terepet, hogy bevegyük azt, hogy az IÁ van, létezik. KELL!

Erre megjelenik egy cikk az MNO-n ezzel a címmel: “Békéssé válhat a dzsihadista Iszlám Állam?”

Igaz, hogy kérdőjel van a mondat végén, de ugye már ismerjük az ilyen kérdőjeleket!

Rostoványi Zsolt iszlámkutató. Ez az ember vagy elmebeteg, vagy megzsarolta az IÁ, vagy nem mástól kapja a fizetését, mint a cionistáktól.

“Rostoványi Zsolt iszlámkutató szerint nem kizárható az sem, hogy az Iszlám Állam megszilárdítja hatalmát, és eleget tud tenni államépítési ambícióinak. A nagy kérdés az, vajon ez esetben tevékenysége pacifikálódna-e.

– Nemrég három, egy napon történő merényletet vállalt magára az Iszlám Állam. Egyes vélemények szerint a támadásokban érintett térségeknek, valamint az áldozatoknak is jelképes üzenetük van. Ön mit gondol erről?

– Sokan talán eltúlozzák ennek a szimbolikának a jelentőségét. Franciaországban azért követtek el merényleteket, mert a Kadhafi-ellenes harcok idején a francia haderő elsőként avatkozott be Líbiában. Másrészről Franciaország az IÁ ellen létrehozott koalíció keretein belül a mai napig jelen van Irakban. Ami Tunéziát illeti, ha egy valamirevaló terrorszervezet nem nézi jó szemmel, hogy ott sikeres demokráciaépítés zajlik, akkor az ország ütőerére akar csapást mérni. Tunézia esetében ez a turizmus. Végül a kuvaiti síita mecsetben elkövetett tömegmészárlásnak is hasonló indítéka volt, hiszen a szunnita többségű Kuvait azon kevés arab országok egyike, ahol a politikai rendszer egyre inkább tolódik a demokrácia felé. Továbbá ne felejtsük el, hogy a kuvaiti parlamentben síita vallású képviselők is ülnek. Bár az Iszlám Államnak sajátos az iszlámértelmezése, legfőbb ellenségeik mégiscsak a síita mozlimok.”

“Sokan talán eltúlozzák”? Ez normális? Normális ez az ember? Mi az, hogy eltúlozzák? Mit lehet az IÁ ámokfutásán eltúlozni kedves Rostoványi Zsolt? Hogy ezzel nincs semmi gond, csak túlzás? Gratulálok!

“szimbolikának a jelentőségét”. Mi ez a zagyvaság? Szimbolika? Ártatlan emberek haltak meg!!! Nem szimbolikusan, hanem konkrétan, te szerencsétlen!

“– Összehangolt akciókról sem beszélhetünk? A hármas merényletet megelőzően, a magát kalifának kinevező Abu Bakr al-Bagdadi Twitter-üzenetben közölte, meglepetéseket tartogatnak Obamának, valamint szövetségeseinek, emiatt különös aktivitást vár el a híveitől. A nyugatnak szánt nyílt fenyegetések miatt azért mégis aggódunk.

– Nem gondolom azt, hogy központból irányított, utasításra elkövetett akciók lettek volna. Tény, hogy az Iszlám Állam felhívásokat tesz, és nem veti el azokat a módszereket, amelyek a terrorszervezetekre jellemzők. Az Iszlám Állam legfőbb célja továbbra sem a nyugati civilizáció támadása, hanem a területszerzés és -megtartás, ahol létrehozhat egy kalifátust. Véleményem szerint ez elsősorban megfélemlítésre irányuló propaganda, és kétségen kívüli, hogy kiváló kommunikációs szakemberekkel dolgoznak. A cél pedig, hogy különösen azokat az államokat ijesszék meg, amelyek valamilyen szinten részt vesznek az ellenük folyó küzdelemben. S azt se felejtsük el, hogy módszereik vonzók a frusztrált, Európában élő második és harmadik generációs mozlimoknak, akik a nyugati társadalmakba nem tudtak beilleszkedni, viszont gyökereikkel már elvesztették a kapcsolatukat. Ezeknek az identitásválsággal küzdő egyéneknek az IÁ fogódzkodót kínál.”

Te ostoba fajankó! Mi a különbség szerinted “a központból irányított, utasításra elkövetett akciók” között és a “Tény, hogy az Iszlám Állam felhívásokat tesz, és nem veti el azokat a módszereket, amelyek a terrorszervezetekre jellemzők.”

Ez az ember nem normális. Egymást követő mondatával mond saját magának ellen.

“Az Iszlám Állam legfőbb célja továbbra sem a nyugati civilizáció támadása, hanem a területszerzés és -megtartás, ahol létrehozhat egy kalifátust.”

Kedves Rostoványi Zsolt! Hallott maga az ISIL hosszútávú terveiről? Mi az, hogy “hanem a területszerzés”. A TERÜLETSZERZÉS NEM TÁMADÁS? Idióta!

“Többen – így Stephen Walt professzor is – reális opcióként számolnak azzal, hogy az Iszlám Államnak az általa elfoglalt területeken sikerül megszilárdítania a hatalmát. Egyesek szerint hagyni kellene, hogy ezt az államot felépítse, mert az államépítés nyomán valószínűleg megszűnnének a radikális eszközök. A történelemben erre számos példa akad. Vegyük csak a forradalmakat, amelyek sokszor barbár eszközökkel hoztak létre valami újat, ami aztán békésen maradt fenn. Az Iszlám Állam persze már létező államok területén képzeli el a maga államépítését, s ez bonyolítja ezt az egyébként is igen összetett helyzetet.”

Kedves érző olvasó! Önök szerint ez már nem az idiotizmus határa? Hagyni kell őket, had gyilkoljanak, mert majd megnyugszanak. Gondolom ezzel ugyan így egyet ért az a több tízezer ártatlan áldozat, akit az IÁ lemészárolt!

“– Nehéz ezt az álláspontot elfogadni, miközben más kontinensen – ahol területi érdekeltsége nincs az IÁ-nak – civilek vére hullik.

– Eddig az Iszlám Állam alapvetően nem arról volt ismert, hogy nyugaton terrorakciókat hajt végre, ebben jelentős eltérést mutatott például az al-Kaidától. Az IÁ mára elfoglalt egy bizonyos területet, a terrorakciók pedig elsősorban a megfélemlítés eszközei.”

Atya ég! Nem k….ra mindegy, hogy minek nevezzük. “Elsősorban megfélemlítés”? Ártatlan emberek vére hullik folyamatosan te szerencsétlen! Hogy ez csak “megfélemlítés”? Az áldozatok nevében köszönjük szépen az ilyen szavakkal játszadozó őrült kijelentéseket.

“Egyesek szerint hagyni kellene, hogy ezt az államot felépítse, mert az államépítés nyomán valószínűleg megszűnnének a radikális eszközök.”

Kik azok az egyesek? Akiknek az érdekét szolgálja az IÁ? Természetesen!

Akkor miért nem hagyják békén Assad elnök eddig békés Szíriáját? Talán az is pacifikálódik. Mintha eddig nem lett volna pacifikált.

“– S ha az Iszlám Állam pacifikálódik, mi történne ezekkel a szervezetekkel?

– Ha az IÁ céljainak elérését követően békés mederbe terelné tevékenységét, a radikális szövetségesek feltehetőleg leválnának róla, hiszen ők csak a radikalizmusban egyeznek az Iszlám Állammal.”

Komolyan mondom, ez az eszmefuttatás az őrület határát súrolja!

“– Önfinanszírozást említett. A fél világ meg van róla győződve, hogy az Iszlám Állam pénzügyi hátterét Szaúd-Arábiának, Katarnak, valamint az Egyesült Államoknak köszönheti.

– Bármennyire is folyik a diskurzus erről, az Iszlám Állam önfenntartó, sorra lehetne most venni, hogy milyen bevételei vannak.

– Nem mindig volt azonban saját területe a szervezetnek, amelyből pénzt tudott volna kisajtolni. A kezdetekhez nyilvánvalóan szüksége volt támogatásra.

– Voltak bevételei, de ezeket nem célzottan neki szánták. A Perzsa-öböl menti országokból valóban mentek pénzek Szíriába és Irakba, persze hozzá kell tenni, hogy a mai napig is érkeznek. Ezeket a támogatásokat azonban magánszemélyek nyújtják. Megjegyzem, Szaúd-Arábia mindig is hihetetlen pénzeket fektetett abba, hogy a saját iszlámértelmezését terjessze, de a szaúdi vahabiták eleve nem fogadják el al-Bagdadi kalifaságát. Amikor Szíriában felmerült az Aszad-rendszer megbuktatása, az Egyesült Államok elkezdett különböző ellenzéki szervezeteket támogatni, de más helyekről is érkeztek pénzek a régióba. Közel ezer iszlamista szervezetről beszélhetünk ekkoriban Szíriában. Ezekből nőtt ki az Iszlám Állam is, amelynek akkoriban még csak az elődje, az Iraki Iszlám Állam működött. Később ez az említett szervezet felülkerekedett a vetélytárs an-Nuszra fronttal szemben, és a Súra tanácsának egykori elnökét, Abu Bakr al-Bagdadit tették meg vezetőjüknek.”

Talán fenti idézet az egyetlen korrekt megfogalmazás a riportban. Érdekes, hogy erről eddig senki nem beszélt ilyen nyíltan. Hát ennek is eljött az ideje. A sok szánalomra méltó ostobaság között ez a bekezdés az egyetlen, aminek értéke van.

“– Mi a véleménye akkor azokról a 2013-ban készült fotókról, amelyeken John McCain amerikai szenátor az an-Nuszra tagjaival, köztük al-Bagdadival is tárgyalt?

– Tudomásom szerint McCain a Szíriai Szabad Hadsereggel tárgyalt, az ominózus fotókon látható személy nem Bagdadi volt, persze az egyes szíriai ellenzéki csoportok közötti viszonyok igen szövevényesek. McCain az elsők között támogatta az Iszlám Állammal szembeni erőteljes fellépést. Mindenesetre Amerika befolyása a közel-keleti térségében jelentősen csökkent az utóbbi időben. Ahogy az arab tavasz esetében is láthattuk, Washington reakciói megkésettek, kívülről nézve pedig következetlenek voltak; az Egyesült Államok csak szaladt az események után.

– Obama miért nem lép fel határozottabban az IÁ működése ellen? A korábban említett üzenetekben a csoport Amerikát is nyíltan is megfenyegette.

– Biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Államok nem fog szárazföldi csapatokkal beavatkozni. Inkább olyan helyi erők képzésébe fektet majd, amelyek az IÁ ellen küzdenek. Obama markánsan különbözik az ifjabbik Bushtól, s már elnöksége kezdetén empátiával fordult az iszlám felé. Fontos hozzátenni, hogy Afganisztán és Irak olyan fiaskók voltak, amelyek az amerikai adófizetők pénzét emésztették. Egy újabb költséges közel-keleti katonai beavatkozás nem lenne népszerű köreikben.

– Az IÁ megjelenésével beszélhetünk a terrorizmus új irányvonaláról?

– Bizonyos szempontból most újfajta, de a történelem szempontjából nem az. Az IÁ-t inkább olyan radikális forradalmi szervezetekhez hasonlítanám, mint például Latin-Amerikában a Fényes Ösvény. Terrort alkalmazó forradalmak mindig is voltak, ráadásul az első nyilvános, az interneten is közzétett lefejezést sem az Iszlám Állam, hanem az al-Kaida mezopotámiai szervezete hajtotta végre egy Nicholas Berg nevű újságírón. Az Iszlám Állam esetében a közösségi média professzionális használata, a megkoreografálás, a pszichikai hatásvadászat eszköze az új, de a kegyetlenkedés semmiképp. Az teszi különlegessé, ahogy a modern technikát a megfélemlítéshez felhasználja.”

Gratulálok!

“Az IÁ-t inkább olyan radikális forradalmi szervezetekhez hasonlítanám, mint…”

Bla-bla-bal! Tehát az IÁ nem terrorszervezet, hanem forradalmi szervezet!

Gratulálok Rostoványi Zsolt iszlámkutató!

Most is tanultunk valamit!

Emberségből és intelligenciából egyes! Leülhet!

Orientalista.hu – Siroi Isi

Megosztom:

,
Back to Top ↑