Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 09. 21.

Amnesty: amerikai gyártású bombát dobtak le a jemeni kórházra

2016. 09. 21.

A jogvédő szervezet a fegyverszállítások leállítását követeli a szaúdi vezetésű koalíció számára.

Az Egyesült Államokban gyártották azt a bombát, amelyet a jemeniek ellen harcoló szaúdi vezetésű koalíció dobott le egy kórházra – közölte az Amnesty International. A jogvédő szervezet azt állítja, erre bizonyítéka is van, és felszólított a fegyverszállítások leállítására

A szóban forgó légicsapás még a múlt hónapban történt. Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi jótékonysági szervezet által működtetett kórházat rombolták le Jemenben, 19 ember halálát okozva.

Hétfőn közzétett jelentésében az Amnesty azt írta, szakértővel elemeztette a légicsapásról készült felvételeket, akinek szakvéleménye szerint amerikai gyártású, lézerirányítású Paveway bombával támadták a létesítményt. Ez volt a negyedik támadás az Orvosok Határok Nélkül kórházai ellen, melynek következtében a szervezet ki is vonult Észak-Jemenből.

Az utóbbi napok szaúdi légicsapásai ismét számos civillel végeztek Jemen-szerte

jemen-bombazas-szaud-2

Press TV fájl fotó Szána óvárosáról egy szaúdi bombázás után

A reggeli órákban egy repülőgép 12 alkalommal csapott le Szána történelmi és (szétbombázása előtt) UNESCO világörökségként számon tartott városrészébe, megölve egy civilt és számos másikat megsebesítve a jemeni al-Masirah TV-csatorna szerint.

Szaúdi vadászgépek ma Hajjah tartomány Midi nevű kerületének part menti területeit is célozták, mely során egy másik civil is életét veszette és öt másik megsebesült.

Szintén a mai napon szaúdi harci repülőgépek támadásokat indítottak a jemeni al-Jawf tartományban, melyekkel 12 gyermeket és három nőt öltek meg.

Szaúd-Arábia 2015 márciusától szinte napi rendszerességgel bombázza Jement. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) bejelentése szerint legalább 10.000 embert öltek meg eddig a háborúban, melyet az arab királyság azért indított, hogy visszaállítsa hű szövetségese, Abd Rabbuh Mansur Hadi hatalmát, aki korábban saját maga mondott le elnöki posztjáról.

jemen

A jemeni biztonsági erők egy tagja sétál a húszi Ansarullah Mozgalom támogatására tartott összejövetelen a fővárosban, Szánában, 2016. augusztus 20-án – AFP

A jemeni hadsereg a húszi Ansarullah Mozgalommal vállvetve próbálja megtorolni a szaúdi agressziót, egyrészt az országban lévő szaúdi zsoldosok elleni támadásokkal, másrészt szaúdi területeket vesznek célba rakétáikkal.

Kedden a hadsereg rajtaütött a zsoldosok egyik gyülekezőhelyén a délnyugati Lahij tartományban, megölve közülük 14-et és másik 19-et megsebesítve.

Egy nappal korábban a hadsereg rakétavédelmi egysége számos Katyusha rakétát lőtt ki Szaúd-Arábia dél-nyugati Najran régiójában lévő katonai bázisok ellen. Emellett jemeni mesterlövészek Qaher 1 ballisztikus rakétával a szintén Szaúd-Arábia délnyugati részén található Asir régió egyik katonai báziást vették.

Orientalista.hu – ( 24.hu, AP, Press TV, Persianews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑