Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 07. 05.

Amnesty International: A szíriai ellenzék terrorizálja a civil lakosságot

2016. 07. 05.

Brutális eszközökkel terrorizálják etnikai és vallási alapon a civil lakosságot az Egyesült Államok és a nyugat által támogatott, magát szíriai ellenzéknek nevezett terrorista szervezetek.

Szíriai ellenzéki csoportok jogsértő módszereket alkalmaznak a háborúban, beleértve kínzásokat, emberrablásokat és statáriális kivégzéseket állítja az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet egy kedden közzétett jelentésében.

 Gyermekeket, etnikai és vallási kisebbségek tagjait, aktivistákat rabolnak el. A rögtönítélő bíróságok nyilvános kivégzésekkel, emberkínzásokkal terrorizálják a lakosságot. Már a zenehallgatásért is büntetést lehet kapni.

A visszaéléseket az elmúlt négy évben öt fegyveres csoport követte el, köztük néhány olyan is, amelyet az Egyesült Államok, illetve regionális hatalmak támogatnak, illetve ezek mellett az al-Kaida iszlamista terrorszervezet szíriai szárnya, a Nuszra Front.

 „Míg néhány civil a fegyveres ellenzéki csoportok ellenőrzése alá került területeken először talán örült a brutális szíriai kormányuralom alóli felszabadulásnak, a remények, hogy a fegyveres ellenzéki csoportok tiszteletben fogják tartani az emberi jogokat, egyre inkább szertefoszlottak, ahogy ezek a csoportok egyre jobban a saját kezükbe vették a törvény alkalmazását és komoly visszaéléseket követtek el” – mondja Philip Luther, az emberi jogi szervezet közel-keleti programjának igazgatója.

Az Amnesty International mégsem azt szorgalmazza, hogy a külföldi hatalmak szüntessék meg az ilyen jogsértéseket elkövető csoportoknak a fegyverszállítást, hanem csupán annyit, hogy csökkentsék azok mértékét. A jelentést mintegy 70, Aleppo tartomány egyes részein és Idlib tartományban, ellenzéki ellenőrzés alatt álló területeken élő emberrel folytatott beszélgetések alapján készítették.

Megjegyzés: A képen bal oldalon a a török és szaúdi fínanszírozású dzsihadista Ahrar Al-Sham zászlaja, középen a magát Szíriai Szabad Hadseregnek (FSA) USA és Nyugat-Európa által támogatott fegyveres csoport zászlaja és a jobb oldalon az Al-Kaida szíriai ágát képező Nuszra Front lobogója látható.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑