Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 10. 14.

Amnesty International: Az USA szövetségese háborús bűnöket követ el

2015. 10. 14.

A kurd Népi Védelmi Egységek (YPG) Észak-Szíriában a kisebbségben élő keresztény asszírok és szírek illetve a muszlim arabok ellen követtek el emberjogi sérelmeket. –állítja a jogvédő szervezet.

Az autonómiára vagy függetlenségre törekvő kurdok Szíria északkeleti területén, önálló katonai szervezetet hoztak létre. A háttérben a damaszkuszi kormány is engedélyezte a kurdok népi milíciába való szervezését.

Az YPG a megalakulásához szükséges logisztikai és hadászati eszközöket, a szíriai hadseregtől illetve a törökországi kurd Munkáspárttól kapta. Majd miután megerősödött a térségben elkezdtek önálló utat járni.  Hamar az Egyesült Államok lett első számú szövetségese, a fegyver és anyagi utánpótlást, már Washington bizotsítja nekik. Ezután előfordult, hogy nem csak az Iszlám Állam ellen, hanem a Szíriai Arab Hadsereg illetve a kormányhoz hű keresztény önvédelmi milíciák ellen is támadásokat hajtottak végre.

A nemzetközi jogvédő szervezet jelentésében az áll, hogy a kurd Népi Védelmi Egységek (YPG) Észak-Szíriában leradíroztak a térképről több falut, amelyet az Iszlám Államtól foglaltak el.

 A térségben élő muszlim arab törzsek és a szír, asszír keresztény lakosok szerint a kurd YPG kihasználja a szíriai válságot, hogy átváltoztassa a térség etnikai összetételét. A szír keresztény önvédelmi milícia a Sootoro vezetősége is hasonlóan vélekedtek. A Sootoro több alkalommal került összetűzésbe az YPG-vel, mert a kurdok szisztematikusan próbálják elüldözni az arab és szír lakosokat.

Az Amnesty International is hasonló jelentést közölt. Miszerint a Kurd Autonóm Adminisztráció falvaiban és városaiban tömeges erőszakot követett el a kurd milícia Haszakeh és Rakka tartományokban.

A szemtanúk arról számoltak be, hogy a kurdok buldózerekkel rombolták le a tartományok arab és szírek által lakott falvait, és távozásra kényszerítették a helyi lakosokat.

Ezt műhold-felvételek is alátámasztják – áll a jelentésben. 2014 júniusában még 225 épület állt a településen, ebből mára 14 maradt.

Az YPG az Iszlám Állam terrorszervezetre mutat, szerintük a szélsőséges vahabiták tették ezt a lakossággal és nem ők. Más esetekben a kurd milícia azzal védekezik, hogy hadászatilag volt szükséges egyes falvak lerombolása.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑