Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2015. 12. 02.

Amnesty International: Szaúd-Arábia 50 ember kivégzését tervezi

2015. 12. 02.

Szaúd-Arábia kormánya 50 ember lefejezését tervezi, akiket terrorizmus gyanújával vettek őrizetbe egy nap alatt – állítja az Amnesty International emberi jogokkal foglalkozó szervezet.

Szaúd-Arábia kormányához közel álló médiaszolgáltatók jelentése szerint a gyanúsítottakat elítélték és hamarosan kivégzik őket. A gyanúsítottak között feltehetőleg Al-Kaida közeli személyek is találhatóak, de többségük ellen a vád a jelenlegi kormány megbuktatására való kísérlet volt.

„Lefejezni vagy másképp mondva kivégezni egy nap alatt 50 embert egy újabb felháborító cselekedet Szaúd-Arábiától, aki mozdulatlan arccal és cinikussággal védi borzasztó emberellenes tetteit, amikor a nemzetközi szervezetek kérdőre vonják őket az általuk gyakran valójában már rekord számban használt halálbüntetésekkel kapcsolatban” – fejezte ki elégedetlenségét a monarchiával szemben az Amnesty International Közel-Kelet és Észak-Afrika térségbeli igazgató helyettese, James Lynch.

A kivégzettek között öt síita muszlim aktivista is volt, közülük 3 még gyermek, akiknek szülei kegyelemért könyörögtek, de Salman, Szaúd-Arábia királya nem hallgatta meg őket. Az elítélt fiatalkorúak közt volt a prominens síita vallástudós, Ajatollah Nimr Baqir Al-Nimr unokaöccse is, Ali Mohammed Baqir al-Nimr, aki még csak 17 éves volt letartóztatásakor.

Az Európai Unió és az ENSZ többször is felszólította a közel-keleti monarchiát arra, hogy hagyjon fel a fiatalkorú személyek kivégzésével, ugyanis az nemzetközi törvényekbe ütközik.

Szaúd-Arábia az év eleje óta 151 embert végzett ki az Amnesty International szerint.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

,
Back to Top ↑