Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2016. 01. 29.

Anglia kémtechnológiákat ad el Szaúd-Arábiának

2016. 01. 29.

Egy új jelentés szerint Nagy-Britannia jóváhagyta a tömeges megfigyelésre alkalmas rendszerek eladását Szaúd-Arábiának annak ellenére, hogy a súlyos szaúdi emberi jogi visszaéléseket egyre nagyobb felháborodás övezi.

A The Independent szerdán számolt be arról, hogy többek közt Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek számára engedélyezte az Egyesült Királyság ilyen jellegű berendezések eladását.

A jelentés szerint az eladásra kerülő tételek közt van olyan, amivel mobiltelefonokat lehet bemérni, lehallgatni, a róluk küldött üzenetek tartalmát ellenőrizni, más néven IMSI csapdák (International Mobile Subscriber Identity, azaz nemzetközi mobil előfizetői azonosító). Továbbá vannak IP monitoring rendszerek, amelyek az egész ország területén képesek ellenőrizni az internetes adatforgalmat.

“A megfigyelési technológiának ezen kategóriái… lehetővé tennék a világon lévő legtekintélyelvűbb országok közül néhánynak, hogy tömeges titkos megfigyeléseket hajtson végre és bárkinek korlátlanul hozzáférjen a privát kommunikációjához és eszközeihez.” – mondta Edin Omanovic, az angliai székhelyű Privacy International személyiségi jogokat védő szervezet kutatója.

“Az ilyen megfigyelési technológiát arra használhatják, hogy korlátozzák az aktivisták, újságírók és ellenzéki csoportok eltérő véleménynyilvánítását az ellenőrzéseken keresztül valamint szabad utat engedjenek a titkosszolgálatoknak, hogy azonosítsanak és kipécézzenek egyéneket és súlyos emberi jogi visszaéléseket, mint az önkényes gyilkosságok és kínzás, hajtsanak végre velük szemen”, tette hozzá.

A brit kormány fokozta a katonai hardverek és szoftverek Rijádnak történő eladását függetlenül attól a nemzetközi felháborodástól, amit többek közt a múlt év márciusa óta tartó és több, mint 8.300 jemeni életét követelő szaúdi katonai agresszió váltott ki. London szintén tűz alatt van, amiért visszautasít minden Szaúd-Arábia elleni emberi jogi követelést.

Orientalista.hu – (Press TV, persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑