Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2016. 02. 08.

Anissa Makhlouf emlékére

2016. 02. 08.

A híres mondás szerint: “Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő.” Azonban a szíriai elnök, Bashar al-Assad édesanyja, Anissa Makhlouf esetében ez a mondat nem teljesen igaz, illetve kiegészítésre szorul – ugyanis ő több nagy ember mögött is állt, ideértve két államfőt, akiknek a döntésein nem csak egy régió stabilitása, hanem annál is sokkal több minden múlt.

12665590_798957710215798_1087686445_n

Anissa Makhlouf

43 évig élt a 2000-ben elhunyt volt szíriai államfő, Hafez al-Assad mellett, akihez hű volt jóban-rosszban. Két fiát temette el büszkén az a nő, akit a szírek anyjaként ismernek manapság a legitim kormány oldalán álló emberek: Basel al-Assadot, a mártírt, aki az egész közel-keleti drogcsempészet leállításáról, valamint a hazájában lévő korrupció elleni harcról volt ismert, és Majd al-Assadot, aki hosszú évekig szenvedett betegségben. Anissa Makhlouf az összes többi arab államfő feleségnek szokásaival ellentétben egyszer sem jelent meg sem a nyugati fővárosok bevásárlóközpontjaiban, sem luxusyachtokon, és nevéhez egyetlen egy üzlet se köthető.

A nyilvánosság előtt szinte csak a férje oldalán lehetett őt látni. Távol a kameráktól, a sajtótól, csendben dolgozott az országában élő rászorulókért és a mártírok családjaiért.

Anissa Makhlouf, aki szombat este hagyott itt minket, olyan volt mint egy hatalmas, virágzó fa. Fiait hazaszeretetre, odaadásra és becsületre nevelte. Ő volt a legfőbb támasz férje, Hafez al-Assad, valamint öt gyermeke, Boushra, Basel, Bashar, Majd és Maher számára. A sorsa az volt, hogy nagy vezérhez menjen feleségül és nagy vezért hozzon a világra.

Élete utolsó heteit ez a rendkívüli asszony a hazája elleni háború ellenére nem egy külföldi magánklinikán, hanem egy a damaszkuszi Mezze területén található állami kórházban töltötte. Fia, a köztársasági elnök, rendszeresen látogatta őt.

Szíria becsületes emberei talán soha nem fogják tudni a tevékenységéért való hálájukat kellően szavakba foglalni.

Távozását és temetését a szíriai állami hírügynökségek épp oly diszkréten kezelték, mint életét: hagyták az asszonyt csendben, a kamerák és újságírók zajától távol elmenni. Béke legyen vele. Távozásával eggyel több csillag figyel bennünket fentről, miközben fiai, Bashar elnök és Maher dandártábornok vívják tovább a harcot a világ eddigi legveszélyesebb ideológiájával, valamint küzdenek a régi-új gyarmatosító országok ellen, a régió és talán az egész emberiség jövőjét megrajzolva a csillagok áldásával.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

,
Back to Top ↑