Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 09. 29.

Ankara meg akarja venni a Deutsche Bankot

2016. 09. 29.

A finanszírozási gondokkal küzdő bankóriás körül nem hemzsegnek a vevők, de újabban felmerült, hogy a török állam megvehetné a pénzintézményt.

Az ötlet Yigit Bulut fejéből pattant ki, aki Erdogan egyik legfőbb tanácsadója. Törökországnak egy állami vagyonalapon vagy néhány állami tulajdonú bankon keresztül kéne megszereznie a legnagyobb német bankot.

„Hónapokon keresztül mondogattam, hogy nagyon értékes európai cégek fognak bajba kerülni, és nekünk készen kell állnunk, hogy megszerezzük bennük a többségi tulajdont. Nem lenne csodálatos, ha Németország legnagyobb bankja török lehetne?” – írta a Twitteren.

Bár a felvetés komikusnak hathat, a Bloomberg utánaszámolt, hogy mennyire lehetne megvalósítani az elképzelést. Az összes török banki eszköz teljes értéke 836 milliárd dollárra rúg, a Deustche Bank eszközei pedig 1,83 billió dollárt tesznek ki.

A legnagyobb probléma az elképzeléssel viszont az, hogy Törökországnak jelenleg nincsen olyan állami vagyonalapja, amiből a tranzakció megvalósítható lenne.

Mindenesetre érdemes eljátszani a gondolattal, vajon milyen arcot vágna Merkel, ha a legnagyobb bankjuk tényleg Erdogan kezére kerülne.

(Zerohedge; Bloomberg)

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

,
Back to Top ↑