Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Geopolitika

2016. 09. 05.

Ankara nem fogad el semmiféle “mesterséges államot” Észak-Szíriában

2016. 09. 05.

Törökország sohasem fogja elfogadni egy mesterséges állam létrehozását Észak-Szíriában – szögezte le Binali Yildirim török miniszterelnök vasárnapi beszédében Diyarbakirban az Egyesült Államok támogatta kurd erők térnyerésére utalva.

Yildirim egy kormányzati újjáépítési projekt bejelentésén vett részt a főként kurdok lakta Délkelet-Törökország egyik legjelentősebb városában. A hadsereg és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezette szeparatisták között a tűzszünet zátonyra futásával újból fellángoló harcok szinte teljesen romba döntötték a térséget.

Yildirim szerint Ankara 10 milliárd lírát (csaknem 920 milliárd forintot) fektet be a régióban, amelyből lakóépületeket, mecseteket, kórházakat húz fel a térség hét tartományi központjában. Török kormányzati becslések szerint hatezer épület semmisült meg az elmúlt időszak katonai műveleteiben: újjáépítésük 1 milliárd lírába kerül.

“Jelen vagyunk az Eufrátesz Pajzs keretében, ott vagyunk, hogy megvédjük határainkat, hogy állampolgáraink biztonságban tudhassák életüket és vagyonukat, és hogy biztosítsuk Szíria integritását” – tette hozzá beszédében Yildirim.
A miniszterelnök beszéde egybecseng a G20-ak kínai találkozóján részt vevő Recep Tayyip Erdogan török elnök szavaival.

“Azt szeretnénk, ha déli határunk nem válna a terror folyosójává” – mondta Erdogan Barack Obama amerikai elnökkel való találkozója után. A török elnök többször felszólította országa szövetségeseit, hogy ne tegyenek különbséget az Iszlám Állam és az YPG között, hiszen mindkét csoport fenyegetést jelent Törökországra nézve.

Vahabiták helyett iszlamisták uralják  a török-szír határt

Elűzték vasárnap a török határon még megmaradt utolsó állásaikból az Iszlám Állam terrorista szervezet fegyvereseit a török hadsereg által támogatott szíriai felkelő erők – jelentette be az Anadolu török hírügynökség.

A Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) “mérsékeltnek” mondott iszlamista fegyveres csoport török repülőgépek és harckocsik támogatásával és a többi terrorista csoporttal köztük az Al-Kaida szíriai ágával a Nuszra Fronttal együttmüködve  új frontot nyitott vasárnap a szíriai török offenzíva első napján, augusztus 24-én visszafoglalt Dzsarablusztól 55 kilométerre nyugatra, ahol az Iszlám Állam birtokában volt még két település, és azokat is elfoglalták. A dzsihadisták ezzel elvesztették az utolsó kapcsolatukat is a külvilággal, ahonnan harcosokat, fegyvert és lőszert kaphattak – emelik ki a hírügynökségek.

török tank

Török harckocsizók Szíriába készülnek a szíriai határ mentén elterülő Gaziantep török tartományban fekvő Karkamis városának térségében 2016. augusztus 27-én. A szíriai török hadművelet célja a török határ térségének megtisztítása az Iszlám Állam dzsihadista szervezet erőitől és a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG). 

Az Ankara által támogaott iszalmisták  már mintegy 90 kilométer hosszú területsávot tartanak ellenőrzés alatt Törökország határa mentén.

Az Eufrátesz Pajzs nevű török hadműveletnek ez volt az egyik fő célja, Ankara már régóta szorgalmaza, egy puffer zóna kialakítása a szír-török határ mentén ahol az iszalmista csoportok betudnak rendezkedni és hadműveleteket indítani a damaszkuszi kormányerők ellen.

A másik a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet visszaszorítása az Eufrátesz keleti partjára. A YPG-t Ankara terrorista csoportnak minősítette, miközben az Egyesült Államok leghatékonyabb szövetségese Szíriában az Iszlám Állam elleni harcban.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑