Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 03. 02.

Ankara speciális bombákat akar bevetni a kurdok ellen

2016. 03. 02.

A Pentagon aláírt egy 700 millió dollárról szóló szerződést, amely értelmében intelligens bombákat adnak el Törökországnak, az Észak-Irakban Ankara és a Kurd Munkáspárt (PKK) fegyveresei közti fokozódó feszültségek közepette, számolt be a Press TV.

A kedden bejelentett eladás a török hadsereg számára kritikus időszakban érkezett, mivel továbbra is erőteljesen támadják a kurdok állásait Irak instabil északi részén.

“A megállapodás időben jött, ugyanis mélyen benne vagyunk az aszimmetrikus hadviselésben (az ortodox és a gerilla hadikultúra összecsapása) és szükségünk van intelligens bombákra”, – mondta egy török ​​katonai tisztviselő.

A Pentagon jóváhagyta a megállapodást az Ellwood National Forge, és a General Dynamics Ordnance and Tactical Systems vállalatok részére BLU-109 „bunker romboló” bombák és komponenseik értékesítésére vonatkozóan, ami az ilyen típusú bombák első bejelentett értékesítése Törökországnak.

Ankara várakozásai szerint 2020-ig fejeződik be a tranzakció.

Jelentések arról számolnak be, hogy a BLU-109 típusú bombák már 1985 óta szerepelnek a Pentagon nyilvántartásában, és harcosokon használták Irakban és Afganisztánban.

A bomba 550 font (249 kg) igen robbanásveszélyes tritonált tartalmaz, amely 80% TNT és 20% alumínium-por kombinációja. A teljes súlya 874 kg. A BLU-109 végén lévő biztosíték késlelteti a bomba felrobbanását, amíg a bomba behatol a célzott bunkerbe, így biztosítva a teljes pusztítást. A beépített lassulásmérő különbséget tesz a föld és a beton között, képes számolni, hogy egy földalatti építmény hány szintjét törte át annak érdekében, hogy a kívánt helyen következzen be a detonáció.

Ankara az elmúlt hónapokban nagyszabású hadjáratot vezet a déli határrégiójában a kurdok ellen. Aktivisták arról számolnak be, hogy az összecsapások civilek halálához és az épületekben, valamint az infrastruktúrában okozott jelentős károkhoz vezettek az ország délkeleti régiójában.

A PKK, amely arra törekszik, hogy önállóságot szerezzen, évtizedek óta folytatta harcát Törökország délkeleti részén egészen 2013 márciusáig. A harcoknak három évvel ezelőtt Abdullah Öcalan, a PKK bebörtönzött vezetőjének tűzszünetre vonatkozó bejelentése vetett véget.

A történelmi tűzszünetet a török ​​kormánnyal való hónapokig tartó tárgyalásokat követően sikerült megkötni. Feltételként a PKK módosításokat követelt a büntető törvénykönyvben és a választási jogszabályok tekintetében, valamint a kurd nyelv oktatásához való jogot és bizonyos fokú regionális autonómiát.

A 2015 július vége óta a hadsereg erői és a PKK között fellángolt összecsapások ezt a nehezen elért tűzszünetet felrúgva minimálisra csökkentették annak esélyét, hogy a közeljövőben alku születhessen a felek között.l Mindezt súlyosbította, hogy Ankara megkezdte a kurd csoport pozícióinak bombázását a szomszédos Irakban is.

Ankara már hosszú ideje konfliktusban áll a PKK-val, amely egy betiltott csoport és 1980 óta autonóm kurd régiót szeretne létrehozni Törökország területén.

A mostani lépés egy időben jött azzal, hogy Oroszország és az Egyesült Államok február 29-én megegyezett a szíriai tűzszünet végrehajtásával kapcsolatos feladatokról az orosz védelmi minisztérium honlapján kiadott nyilatkozat szerint.

Szergej Kuralenkok, a szíriai tűzszünettel foglalkozó orosz tisztviselő egyúttal arról beszélt hétfőn, hogy az utóbbi napokban Törökország katonákat vezényelt a török-szíriai határterületen fekvő Tel Abyad városba. Ez várhatóan a harcok kiújulásához vezet, tette hozzá.

Orientalista.hu – (Press Tv, Persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑