Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2016. 07. 18.

Anyaként menekülni – Riport a jordániai Zaatari menekültáborról

2016. 07. 18.

Jordániában több mint 657 ezer menekült él, főleg szíriaiak. A nők közül 165 ezer van gyermekvállalási korban, 16 és félezren gyermeket várnak. A születéskori, vagy anyasági halálozások 60 százaléka humanitárius veszélyhelyzetekben, háború elől menekülve, vagy természeti katasztrófa miatt következik be.

Zataari Jordánia legnagyobb menekülttábora. 2012-ban azért nyitották meg, hogy befogadja a szíriai háború elől menekülőket. Ma több mint 80 ezren élnek itt, közülük 20 ezer nő gyermekvállalási korban, közülük kétezer pedig jelenleg is gyermeket vár. Egyikük a Derából származó Etemad. Ő négy hónapos terhes.

– Ez az ötödik terhességem, a gyermekeim jól vannak. A két legfiatalabb már itt született. Ha Szíriában kellett volna megszülnöm őket, valószínűleg halottak lennének – mondta Etemad Khair Al Deen.

Etemad veszélyeztetett terhes, az előző szülésénél sok komplikáció lépett fel. Itt a táborban egy segélyszervezet által működtetett reprodukciós klinikára jár kivizsgálásokra.   – Naponta 100-120 pácienst fogadunk. Az ide érkezők 70-80 százaléka terhes nő. Az első három hónapban havonta vizsgáljuk őket, a második trimesztertől két hetente, a 36. héttől pedig minden héten, egészen a szülésig – mondta Rima Diab, a szülészeti klinika vezetője.    

 

   Aid Zone - Jordan

 

A kórház 2013-ban nyitott, egyike annak a hat központnak, amelyet részben az Európai Unió humanitárius segélyeiből finanszíroznak. A kórházban egy időben négy szülést tudnak levezetni. A munka sosem áll meg, három év alatt több mint öt és félezer baba született itt.   – Átlagban naponta tíz gyermek születik a táborban. Nyolc normál szülés, kettőnél viszont császármetszést kell alkalmazni, ezeket az eseteket másik kórházban látják el – mondta Shible Sahbani, a szegélyszervezet koordinátora.   – Ez az 5676. baba, aki a Zataariban született, mióta megnyitott a kórház. A születési arány magasabb, mint Jordániában, és még egyetlen édesanya sem halt meg itt – mondta el Monica Pinna, az Euronews tudósítója.   A kis Ward 20 éves édesanyja első gyermeke. Az anyát egy napig a megfigyelőben tartják, ha komplikációk lépnének fel. A szülés utáni első órában az anyát elkülönítik a többi nőtől, hogy az egészségügyi stáb nyugodtan tudjon vele beszélni családtervezésről, így a nő átgondolhatja, hogy tartson szüneteket a gyermekszülések között.  

– Katasztrófák, háborúk és különböző válságok után a lakosságon belül gyakoribbak a terhességek, hogy egyensúlyba kerüljön az, ami a korábban, a háború miatt hiányzott – mondta Shible Sahbani.

A háború elől menekülő nők nem jutnak megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz, és sokszor veszélyes és egészségtelen környezetben szülnek. Az EU humanitárius segélyszervezete a Jordániában élő menekülteknek nyújtott támogatás keretében segíti a szülészeti klinikákat.

– Az EU segélyszervezete a konfliktus kezdete óta itt van, eddig mintegy 250 millió eurót költött a szíriai menekültek megsegítésére, az őket elszállásoló közösségekre – mondta Peter Biro, az EU segélyszervezetének helyi tisztviselője.

– Péter, mennyire fontos a biztonságos környezet megteremtése a menekülttáborban élő nőknek, főleg ha a szülésekről beszélünk? – kérdezte Monica Pinna.

– A Zataari táborban egyszerre mintegy kétezer nő terhes, és 20 ezer nő van, aki teherbe eshet. Ezért nagyon fontos, és muszáj megoldani ezt a problémát – mondta Peter Biro.

A menekülttáborban élő nők sérülésnek, fertőzéseknek és erőszaknak is ki vannak téve. A kényszerített gyerekházasságok száma is növekszik, a Zataariban élő anyák 10-15 százaléka 18 év alatti. A nők számára kialakított biztonságos helyeknek nem csak az anyaságnál, de a prevencióban is fontos szerepük van.

– Néhány lányt már 13-15 éves korában férjhez adnak. Előadásokat tartunk erről, hogy felkeltsük a figyelmet a gyerekházasságok ellen a családokban és a társadalom egészében – mondta Nadeen Aref Mayyas, fiatalkori tanácsadó.

Az anyasági ellátás, együtt az egészségügyi rendszerrel, a pszichológiai tanácsadással és egyéb foglalkozásokkal mind az olyan anyákat segíti, mint Etemad, hogy jobbá alakíthassák családjukat és nevelhessék gyermekeiket.

Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑