Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2015. 08. 24.

Arab népi zene spanyol gitárjátékkal

2015. 08. 24.

Ilham Al-Madfai iraki művész, énekes, és zeneszerző. Saját egyedi stílust alkotott azzal, hogy az iraki népi zenét, egyedi módon modernizálta.

Ilham Al-Madfai

Szerzeményeit és a feldolgozott iraki népdalokat gyakran spanyol, olasz, görög  gitárjátékkal kíséri. Ilham a környező arab országok stílusait is magáévá tette, így vannak olyan szerzeményei amiben a  szíriai, libanoni  vagy egyiptomi hatás érvényesül.

Dalszövegei kifinomult költemények, érzelmekkel teli, emberközpontú,  kitér a mindennapok boldogságára és szomorúságára egyaránt.

Számaiban a romantikus dalok is megtalálhatók amiben gyakran kétértelmű gondolatokat fűz a sorok közé. Ez annak köszönhető, hogy az arab világban a hagyományok miatt a szerelmes dalokat, régen nem lehetett nyílt őszinte szöveggel megalkotni,  mert gyakran egy ilyen dal eléneklése családokok belüli konfliktusokhoz vezetett.

A  népzene mellett nemzeti dalokat és a Közel-Keleten zajló események háborúiról, népek bánatairól is alkotott számokat. Számaiban siratja hazájának Iraknak a sanyarú sorsát miután az Egyesült Államok megszállta és azóta is folyamatos konfliktus és háború dúl az országban. Alkotásaival a  palesztinok ügye mellett is kiállt.

 

hqdefault

Ilham és zenekara a hatvanas években (jobboldalról az első)

Ilham Al-Madfai 1942-ben született Bagdadban. Az ötvenes években kezdett el gitáron tanulni. Az elsők között volt Irakban aki olyan együttest alapított(Al-Aasir) amiben a gitárzene a mérvadó. A gimnáziumi évek után az Egyesült Királyságba járt egyetemre ahol  diplomás mérnökként végzett.  A zenélést Angliában is folytatta számos pubban, étteremben lépett fel.

1967-ben hazatért Irakba és új együttest alapított. Ilham ekkor kezdte az iraki zenét európai elemekkel vegyíteni. Hamar országos majd az egész arab világban híresség és megbecsült művész lett.

1979-ben ismét elhagyta Irakot több mint tíz éven keresztül számos országban élt világszerte. Több albumot is kiadott és kimagasló sikereket ért el dalaival.

1991-ben három évre ismét hazájában élt, majd az Egyesült Államokba költözött ahol kiadták a leghíresebb albumát a Kithara-t.  Jelenleg Jordániában él ahol állampolgárságra is szert tett.

A 83 éves Ilham Al-Madfai ma is aktív művész, koncerteket előadásokat tart, és új dalokat is szerez.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

,
Back to Top ↑