Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2014. 11. 23.

Arab Tavasz: Az USA és Izrael közösen borította lángba Észak-Afrikát

2014. 11. 23.

Ali Abdullah Szaleh, Jemen korábbi államfője ma az orosz Szputnyik hírügynökségnek adott interjúban kijelentette, hogy a térségben lezajló “Arab Tavasz” az Egyesült Államok és Izrael összeesküvésének része volt.

Az erőszakossá fajuló tömegdemonstrációk, tüntetések és polgárháborúk “Arab Tavasz” néven ismert történés-sorozata az USA és Izrael közös szervezésű művelete volt, melynek célja, hogy kaotikus állapotokat idézzen elő a térségben és ezzel biztosítsa Izrael térségi hatalmi pozícióját.

Az úgynevezett Arab Tavasz közvetlen előzményeként 2010-ben tüntetések és kormányellenes megmozdulások kezdődtek az észak-afrikai országokban, melynek eredményeként az észak-afrikai kormányokat sorban megdöntötték, helyükön pedig vagy a teljes anarchia, vagy átmeneti nyugati bábkormány maradt.

Mindez az előtt történt, hogy az Európai Unióban a közéletben is nyíltan beszéltek volna az Európai Egyesült Államok megalapításának gondolatáról. Az észak-afrikai országok az Európai Unióval határos országok (természetes határvonal a Földközi-tenger), ezért okkal volt feltételezhető, hogy ez a művelet igen összetett célokat szolgál, és a NATO a felforgató művelettel határ menti protektorátusokat épít az Európai Egyesült Államoknak. Ahogy Abdullah Szaleh is mondja, ez a művelet egyben Izrael térségi hatalmi pozícióját is biztosította.

Félrevezetett tömegek, a nyugati érdek szolgálatában

Az Arab Tavasz során egyetlen sorozatban rendszerváltások történtek Jemenben, Líbiában, Tunéziában és Egyiptomban. Az Arab Tavasz folyamatát a keleti hatalmi tömb Szíriában megállította, ahol a nyugati érdek ellen nyíltan fellépő országok és mozgalmak közösen beavatkoztak a NATO felforgató műveletének megakadályozásában. Szíriának Oroszország katona-technológiai támogatást ad, valamint iráni különleges alakulatok és a Hezbollah több tízezer harcosa vív háborút az országban nem-hivatalosan jelenlévő nyugati zsoldosokkal. Az Arab Tavasz művelet eredményeként Líbiában máig kaotikus állapotok vannak, a nyugati beavatkozás Afrika egyik leggazdagabb, legszocialistább és legvirágzóbb országát pusztította el.

Miután az Arab Tavasz műveletet a keleti hatalmak Szíriában megállították, Egyiptomban is visszarendeződés történt, melynek során a hadsereg eltávolította pozíciójából a nyugatbarát iszlám kormányzatot (Murszi-rezsim, aminek egyik első intézkedése volt felvenni az IMF-hitelt). Így az Európai Egyesült Államok megalapításához továbbra sem adottak a geopolitikai feltételek. Mindössze ennek köszönhető, hogy a magyar kormány vagy bármely más európai kormány még Brüsszel-ellenes retorikát folytathat.

Hídfő.net

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑