Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2016. 04. 08.

Arábiai Lawrence háborús emlékiratait alátámasztó fontos lelet került elő

2016. 04. 08.

Egy brit régészcsoport bizonyítékot talált az arábiai sivatagban arra, hogy Arábiai Lawrence igazat állított “A bölcsesség hét pillére” című háborús emlékirataiban a sivatagot átszelő vasútvonal elleni gerillaakciókról – közölte az MTI.

A Bristoli Egyetem régészei egy Lawrence által kilőtt golyót találtak ásatásaik során a nevezetes Hallat Ammar vasúti leshelynél, ahonnan Lawrence katonáival gerillaakcióját végrehajtotta. Ezt a jelenetet David Lean az 1962-ben Peter O’Toole-lal forgatott Arábiai Lawrence című Oscar-díjas filmben is megörökítette – emlékeztet a phys.org tudományos portál.

Thomas Edward Lawrence angol katona, régész, író és kalandor, a Brit Birodalom alezredese és Fejszál szíriai emír vezérkari főnöke volt. Az 1916-18-as arab nemzeti felkelésben betöltött szerepe miatt kapta az Arábiai Lawrence nevet.

A függetlenségükért küzdő arab vezetők elfogadták Lawrence stratégiáját, hogy a közel-keleti vasútvonal elleni rajtaütésekkel gyengítsék a törököket. Több sikeres akciót vezetett a vasút és állomásai ellen, vonatokat és hidakat robbantott fel, kisebb török erőket semmisített meg.

Nicholas Sauders professzor, kollégája, Neil Faulkner és a régészcsoport többi tagja a török uralom elleni arab felkelés nyomait kutató projekt keretében folytattak ásatásokat a sivatagban a felkelés főbb helyszínein.

“Az általunk talált golyót egy Colt automata pisztolyból lőtték ki, az akcióban csak Lawrence rendelkezett ilyen fegyverrel, szinte teljesen bizonyos, hogy másnak a lesben álló csapatból nem volt ilyen fegyvere.”

Lawrence-t számos életrajzírója azzal vádolta, hogy kitalálta történeteit. A most felfedezett lelet azonban azt támasztja alá, hogy igaz volt, amit háborús memoárjaiban írt.

Faulkner szerint miközben Lawrence nagy mesemondó hírében állt, a golyó és a tíz éve folyó ásatásokon talált egyéb régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy “A bölcsesség hét pillérében” szereplő beszámolói megbízhatóak.

Két hónapja az a mozdonynévtábla is előkerült, amely nyolcvan éve tűnt el. Lawrence egy barátja családjának adta át 1933-ban, hogy őrizzék meg, de 1935-ben bekövetkezett haláláig nem kapta vissza. Az arab írásjelekkel írott névtáblán a Hejaz Railway felirat szerepel, ez volt a Damaszkuszból Medinába tartó vasútvonal neve. A családi hagyomány szerint a Lawrence-től kapott ajándék azoknak a vonatoknak az egyikéről származott, amelyet Lawrence-ék megtámadtak.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑