Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 06. 06.

Arabok ezrei menekülnek kurd fegyveresek elől Észak-Szíriában

2015. 06. 06.

A Kurd Népi Védelmi Egység (YPG) harcosait azzal vádolják, hogy az ISIS elleni csaták során civilekre is rátámadtak.

Szunnita arab civilek ezrei hagyják el otthonaikat, hogy elkerüljék a kurd fegyveresek támadását, amit etnikai tisztogatásként jellemeztek.

A The Times a hétfői számában azt írta, hogy kurd fegyveresek a helyi arabok ellen folytatott hadjárat részeként a Kobane környéki, irányításuk alatt tartott területeken “felégetik az arab falvakat”.

A cikk azt állítja, hogy a Kurd Nép Védelmi Erők a Nyugat szoros szövetségeseként hajt végre támadásokat az ISIS ellen.

Több, mint 10000 ember mondta azt az elmúlt hat hónapban, hogy elmenekült, de ez a szám nincs alátámasztva.

Az elmúlt hónapban emberi jogokkal foglalkozó szervezetek arab falusiak panaszait továbbította, miszerint az YPG fegyveresei 20 fegyvertelen embert megöltek, és leromboltak, illetve felégettek számos lakóházat a szíriai Al-Hasakah tartományban, Kobane közelében.

Az YPG harcosok a Kurd Népi Védelmi Egységek a Nyugat szövetségese az ISIS elleni hadviselésben. Az YPG egyéb milíciák mellett harcol a térségben az ISIS ellen. Pénteken a kurdok bejelentették, hogy további hadműveleteket indítanak “a hátralevő falvak felszabadításáért” az ISIS alól Kobane környékén.

Szíria északi része egy etnikai olvasztótégely, beleértve asszíriokat, szíreket , örményeket, arabokat és kurdokat.

Ez több részre szakadt a szíriai polgárháború során, ahogy a terület egyes részeit elfoglalták, majd visszafoglalták, felváltva az YPG, az ISIS, a Szabad Szíriai Hadsereg, és számos Al-Kaidához köthető csoport.

Vasárnap az ISIS fegyveresei elfoglalták az Észak-Szíriában található Soran Azaz várost, és két közeli falut, az úgynevezett Jabhat al-Shamiyya-val, a Nyugat által támogatott iszlamista fegyveresekkel szövetségben.

Az elfoglalt város, Soran Azaz jelentős, mert fenyegeti a Jabhat al-Shamiyya által használt fegyverszállítási útvonalat a keleti Aleppo felé.

Az ISIS fegyveresei most mozogni tudnak az északi Bab Al-Salam felé vezető úton, átkelve a szíriai Aleppo tartományon és a törökországi Kilis tartományon, állítja a Human Rights Szíriai Megfigyelője.

A Kurd Népi Védelmi Egységet a damaszkuszi kormány fegyverezte fel miután az országban több külföldi támogatottságú terrorista szervezet jelent meg. Az YPG elvileg a kormányerők mellett harcol de egyre gyakrabban önálló akciókba kezd és össztüzesbe kerül a Szíriai Arab Hadsereggel, a Nemzetvédelmi Erőkkel vagy a keresztény asszír népi milíciákkal.

A kurd YPG több iszlamista szervezettel is szövetséget kötött az Iszlám Állam ellen, miközben a szír Kobane városból pedig elüldözte a szíriai kormányerőket, aminek következményeként az IÁ megtámadta a kurdok által lakott szíriai határvárost.

Orientalista.hu – Tia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑