Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 12. 28.

Argentin Humanitárius Menedék: Civilek, akik szíriai menekülteknek adnak otthont

2016. 12. 28.

2016 elején Mauricio Macri elnök bejelentette, hogy Argentína a Szíriai Program keretében háromezer szíriai menekültet fogad be. És bár az ország megnyitotta a kapuit, továbbra is nagyon nehéz a menekülteknek eljutni oda: pénzt kell teremteniük az utazásra, illetve találniuk kell egy llamantét, egy olyan argentin támogatót, aki megérkezésükkor fogadja őket, szállást biztosít számukra és általános segítséget nyújt nekik.

Leah Tandeter az Amnesty International argentínai politikai és nemzetközi igazságügyi igazgatója. Azt mondja, hogy a Szíria Program bejelentését annak ellenére kedvezően fogadta a nemzetközi közösség, hogy „semmilyen konkrét részletet nem közöltek róla, és azt csak anyagi támogatás megszerzésével lehet igénybe venni”. Hangsúlyozta, hogy Argentína láthatóan nem tervez egy letelepítési programot indítani, helyette „áttolja annak feladatát a jó szándékú állampolgárokra”.

„Az Amnesynél úgy véljük, hogy a megoldás egy letelepítési programnál kezdődik, amely megadja azt a biztonságot, támogatást és komolyságot, amit ez a helyzet megkövetel”. Hozzátette: „Alapvető fontosságú, hogy az állam strukturális megoldásokkal segítse a menekülteket, és ne helyezze több ezer ember életét jó szándékú magánemberek kezébe.”

A jó szándékú magánszemélyek egyik olyan szervezete, amely segít támogatókat találni a szíriai menekülteknek a Mariano Winograd által alapított Argentin Humanitárius Menedék (RHA). Leültünk vele, hogy meghallgassuk a történetét, és azt, hogy miért döntött úgy, hogy megalapítja a szervezetet.

Egy támogató története

A mezőgazdász végzettségű Winogradnak zöldségese van San Isidróban. Hat hónappal ezelőtt fogadott be két szíriai menekültet, Majedet és Madlent. „Június 10-én házasodtak össze a szíriai As-Suwaydában, és 27-én érkeztek ide, éppen időben a június 30-i 60. születésnapomra” – meséli Winograd, aki azt mondja, hogy gyakorlatilag örökbe fogadta a két szíriait, akik immáron családtagok számára.

Winograd négy zsidó nagyszülője az 1920-as években érkeztek Argentínába. Szüleik Európában maradtak, és a holokauszt során megölték őket. „Fiatalabb koromban mindig megünnepeltük a zsidó húsvétot, és a nagyapám ilyenkor kért egyperces csendet az Európában meghalt testvéreiért és szüleiért. Mindig is nyilvánvaló volt, hogy a fasizmus és az idegengyűlölet katasztrófa, ami soha nem oldott meg semmit, és mindig is úgy tekintettünk Argentínára, mint ahova a világ minden tájáról jöhetnek emberek, ahol nincs diszkrimináció, és ahol az argentin alkotmányban az áll, hogy az értünk van, a világ minden jó szándékú emberéért, aki itt szeretne élni.”

Winogradot erősen megindította az, amit tavaly Szíriában és Európában látott, és arra emlékeztette, ami a zsidókkal történt a 20. században, amitől feldühödött. Így aztán úgy döntött, hogy tenni fog valamit.

„Úgy érzem, hogy visszaadok valamit Argentínának abból, amit Argentína adott a családomnak, mert ha a nagyszüleim akkor nem jöttek volna ide, a családunk most nem létezne.”

Argentína szíriai nagykövete – Winograd egyetemi társa, szintén mezőgazdász – beszélt neki a Szíria Programról, amelynek keretében bármilyen argentin befogadhat egy szíriai családot. „A nagykövet felesége ismert egy drúz nőt, akinek az unokaöccse el akarta hagyni Szíriát. Felvettük vele a kapcsolatot, és jöttek.”

Majed könyvelő volt Szíriában, Madlen pedig történelemtanár, de mivel nem beszélnek jól spanyolul vagy angolul, Argentínában más megélhetési forrás után kellett nézniük.

„Amikor megérkezésük után kinyitották a bőröndjüket, a ház egzotikus illattal telt meg” – emlékszik vissza Winograd szeretettel. „Hoztak egy zacskó zatar fűszerkeveréket és más különleges fűszereket. Amikor megkérdeztem őket, hogy ezeket miért hozták magukkal, akkor ezt válaszolták: »Mert ez a hazánk.«”

Tudtak főzni, úgyhogy Winograd családjának tagjai készítettek egy weboldalt, amelynek a Beni Maruf nevet adták, ami annyit tesz, hogy „tiszteletreméltó emberek”, és ezen keresztül szíriai ételeket árultak. „Ez kezdetnek nagyszerű volt, hiszen nyelvismeret nélkül is tudtak pénzt keresni” – magyarázza Winograd. „Elkezdtek ételeket árulni egy halasnál Tigrében, és a tulajdonos később munkát ajánlott ott Majednek. Azt remélik, hogy egy nap saját vállalkozásuk lesz.”

Hogy a két szíriai fiatalnak legyen hol laknia, Winograd odaadta nekik a házát, és átköltözött a barátnőjéhez – ami azt jelentette, hogy néha a kocsijában kellett aludnia, ha összevesztek. „Hova máshova mentem volna?” – kérdezi mosolyogva.

A közelmúltban a párnak sikerült elég pénzt megtakarítania, hogy saját lakást béreljenek, és kiköltöztek Winograd házából. Most Palermóban élnek, és az ételüzletük is ment velük.

Winograd azt mondja, hogy nem újkeletű dolog, hogy szíriaiak kivándorolnak Argentínába, ám az újonnan érkezők egy háborúból jönnek, és aggódnak a rokonaikért. „A különbség a 20. század eleji bevándorlókhoz képest az, hogy ma mindenkinek van WhatsAppja” – mondja. „Minden nap beszélnek a családjukkal, fotókat és videókat osztanak meg, és tudják, hogy mi történik. Amikor Majed és Madlen megérkeztek a repülőtérre, nem az volt az első kérdésük, hogy »Hol fogunk aludni?« vagy hogy »Mit fogunk enni?«, hanem hogy »Hol van wifi?”.

Az Argentin Humanitárius Menedék

Az RHA-t Winograd családjának fiatal tagjai alapították, akik lelkesen fogadták az ötletet. „Most először hallgattak rám. Úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy weboldalt és egy Facebook-oldalt, amikre a sajtó is felfigyelt, és gyorsan népszerűek lettek, mivel a segíteni szándékozó emberek láthatóvá váltak általuk. „Az argentin nagykövet segítségével kapcsolatba léptünk egy Aleppóban élő argentin pappal, David Fernándezzel, aki elküldte nekünk húsz olyan család iratait, akik Argentínába akartak jönni. Elkezdtünk llamantékat keresni, és mostanra már vannak tagjaink Córdobában, Mendozában, Tucumánban, Chacóban és Santiago del Esteróban is.”

Körülbelül száz ember segíti a szervezetet három kategóriában: llamanteként, adományozóként vagy önkéntesként. A llamanték olyan otthonnal és jövedelemmel rendelkező személyek, akik készek befogadni egy-egy szíriai családot, és segíteni nekik a beilleszkedésben. Az adományozók biztosítják a nélkülözhetetlen forrásokat, az önkéntesek pedig szabadidejüket áldozzák arra, hogy valamilyen módon, például tolmácsolással vagy nyelvtanfolyamokkal segítsék a szervezetet.

„Szeretnénk további ötven embert idehozni, és ehhez forrásokra van szükség, főleg az Argentínába való eljutáshoz. Amikor a menekültek megérkeznek ide, már várják őket olyan családok, akik készek befogadni őket, de a pénzgyűjtésben elkél a segítség” – mondja Winograd.

Kiemelte azt is, hogy az Egyetemi Nyelvi Központnak hála a menekültek ingyenesen tanulhatnak spanyolul. Támogatásért fordulhatnak továbbá az Iszlám Központhoz is, ami az elmúlt öt évben körülbelül ötven családnak nyújtott segítséget a nyelvtanulásban és a munkakeresésben.

Argentina Independent –  Zach Marzouk (Latin-Amerika Társaság)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑