Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2018. 04. 27.

Asia Bibi: „Imádkozzatok és böjtöljetek velem április 27-én!”

2018. 04. 27.

A Pakisztánban káromlásért halálra ítélt keresztény asszony, Asia Bibi felhívást tett közzé, hiszen még mindig pislákol egy reménysugár az ügye törvényes megoldására.

„Fivéreim és nővéreim, imádkozzatok és böjtöljetek velem” – hangzik Asia Bibi szívből jövő felhívása, melyet a multani női börtönből intézett hozzánk ma, április 24-én, meghívva minden keresztényt és jóakaratú embert, hogy csatlakozzon hozzá ezen a különleges napon – április 27-én, pénteken – az imában és a böjtben kérve Istent a szabadulásáért és a békéért.

Az állítólagos káromlásért halálra ítélt keresztény nő 2009 óta raboskodik, nemrég azonban lehetőséget kapott, hogy találkozzon a családjával: férjével, Asikkal, két lányával Ejsammal és Esával, valamint a család gyámjával, Joseph Nadeemmel, aki a Renaissance Education Foundation vezetője Lahorban. Asia megrendülten fogadta a hírt, miszerint Saqib Nisar, a pakisztáni legfelsőbb bíróság elnöke személyesen szeretne bekapcsolódni az ügybe, és mihamarabb szeretné kitűzni az utolsó, sorsdöntő tárgyalás időpontját, mely az ország legmagasabb rangú bírói testülete előtt zajlik majd.

Joseph Nadeem a Vatican Insidernek elmondta: „Asia jó egészségnek örvend. Nagyon boldog volt, hogy viszontláthatta a családját. Amikor a közelgő tárgyalásról beszéltünk neki, nagyon izgatott lett, reménnyel teli, nagy hittel reagált a hírre, és hálát adott Istennek. Ő valóban példa és jel mindannyiunk számára. Személyesen szeretne hívni mindenkit, akik érdeklődnek iránta, és akik közel állnak hozzá az egész világon, hogy április 27-én lelki közösségüket imádságban és böjtben fejezzék ki szabadulásáért. Nagyon hiszünk a böjt és az ima erejében, mi biztosan csatlakozni fogunk hozzá, és biztos vagyok benne, hogy még sokan tesznek hasonlóan.”

Hasonló reményeinek adott hangot Asik, Asia férje: „Április 27-én az egész világon nagyon sokan imádkoznak és böjtölnek majd, kérve Istent, hogy világosítsa meg a döntéshozók értelmét, akik Asia Bibi ügyét tárgyalják.” Asia megérdemli a szeretetünket és a támogatásunkat. „Nagyon bízunk a keresztény közösség támogatásában és a közös imában” – mondta Nadeem.

A pakisztáni keresztény közösség szintén úgy vélekedik, hogy Asia számára újra van remény. A pakisztáni püspöki tanács – egy olyan testület, amely több mint negyven, különböző felekezetekhez tartozó egyházi vezetőt foglal magában, köztük pünkösdistákat, evangélikusokat, adventistákat, metodistákat és más egyházakat, továbbá szoros együttműködésben állnak a katolikus püspöki konferenciával is – nagyrabecsülését fejezte ki a legfelsőbb bíróság elnöke felé, értesülve annak döntéséről, és emlékeztetett arra, hogy „még rengeteg ártatlan ember raboskodik különböző börtönökben, akik szintén igazságos ítéletre várnak.

Asia és a káromlás büntetéséről szóló törvény többi ártatlan áldozata, mely törvénnyel egyébként rendszeresen visszaélnek, hogy így toroljanak meg személyes jellegű konfliktusokat, valódi igazságszolgáltatásért kiált. Asia Bibi valójában néhány muszlim asszony és a helyi imám ellene irányuló intrikáinak áldozata – a bíróságnak erre kellene fényt derítenie, objektíven ítélkezni, Asiat szabadon engedni, rosszakaróit pedig felelősségre vonni.

Pakisztánban azonban a helyzet borzasztóan bonyolult, mert a szélsőséges iszlamista csoportok az ilyen ügyekben nagy nyomást gyakorolnak – jelenleg konkrétan Asia felakasztását követelik. Az igazságszolgáltatásra kifejtett nyomás óriási, előfordultak már önkényes gyilkosságok is, tudniillik megöltek néhány olyan muszlim elöljárót, akik a következményekkel dacolva bátran kiálltak nézeteik mellett, és pártatlanul döntöttek, illetve felmentő ítéletet hoztak káromlással vádolt keresztények ügyében.

Pandzsáb tartományban az elmúlt három évtizedben rendkívüli módon megnövekedett a káromlással vádolt személyek száma – magyarázta a társadalmi igazságosságért küzdő iroda Pakisztánban, melynek vezetője a keresztény Peter Jacob. Az iroda többek között Arif Iqbal Bhatti ügyével foglalkozik, akit nyugdíjba vonulása után gyilkoltak meg iszlám radikalisták, mert felmentő ítéletet hozott egy káromlással vádolt keresztény ügyében.

A káromlásról szóló törvénnyel való visszaélések rákként élnek a társadalom szervezetében: „Százakat megkínoztak, bebörtönöztek, kilakoltattak már. Több milliárd rúpiára rúg az elpusztított magánvagyon értéke, az elkövető radikális csoportok büntetlenül tevékenykednek tovább, a gazdasági veszteség pedig csak a jéghegy csúcsa a társadalmi, politikai és kulturális következményekhez képest” – mondja Peter Jacob.

Az Amnesty International, az International Commission of Juristis és a pakisztáni Human Rights Commission tanulmánya szerint „a káromlásról szóló törvénnyel nagyon gyakran visszaélnek, és követnek el rettenetes bűncselekményeket vallási alapon, állnak bosszút személyes sérelmekért és jogtalan gazdasági haszonra tesznek szert.” Ügyvédek és bírók borzasztóan ellenséges társadalmi környezetben kényszerülnek dolgozni. Itt az ideje, hogy a vezetők és a közintézmények egyaránt vegyék a bátorságot, és elég bölcsek legyenek, hogy felismerjék az olyan ártatlan áldozatok ügyeit, mint amilyen Asia Bibi is.

Magyar Kurír – Koszoru Péter , Vatican Insider

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑