Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2018. 06. 01.

Assad: Az amerikai katonáknak el kell hagyniuk az ország területét

2018. 06. 01.

Az amerikai erőknek előbb vagy utóbb el kell hagyniuk Szíria területét – jelentette ki Bashar Al-Assad szíriai elnök a Russia Today (RT) külföldre sugárzó orosz tévéállomás csütörtöki adásában.

A  Russia Today-nek adott interjúban Assad hangsúlyozta, hogy felszabadítjá k Szíriának azokat a térségeit is, amelyeket az amerikai támogatással bíró kurd-arab koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) harcosai foglaltak el az ország északi és keleti részén.

„Ez a mi földünk, a mi jogunk és kötelességünk felszabadítani”

– szögezte le.

Hozzátette, nyitottak arra is, hogy tárgyaljanak az SDF-el. „Ez az egyik lehetőség” – mondta, hozzátéve, hogy ha ez nem működik, akkor erővel szabadítják fel az említett területeket.

Az amerikaiaknak azonban mindenképpen el kell hagyniuk az országot. Washingtonnak tanulnia kell az Irakban történtekből – figyelmeztetett Assad, felidézve, hogy Irak jogalap nélküli amerikai megszállása is azzal végződött, hogy az Egyesült Államoknak ki kellett vonnia katonáit.

Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy Donald Trump amerikai elnök „állatnak” nevezte Assadot, a szíriai államfő azt felelte:

Trump kijelentése őt magát minősíti.

Az interjúban szóba kerültek a Szíria elleni április 13-14-i amerikai, brit, francia légicsapások. Ezzel kapcsolatban Assad kifejtette, az amerikaiak a világnak azzal a történettel, „hazugsággal” álltak elő, hogy a szíriai kormány vegyifegyvert vetett be a kelet-ghoutai Duma városa ellen, holott – mint hangoztatta – a damaszkuszi kormánynak nincsenek vegyi fegyverei, és nem is állt volna érdekében egy ilyen csapást végrehajtani.

Az amerikai vádat Assad szerint a nemzetközi közvélemény nem hitte el, de nem volt hova visszakozni, valamit tenniük kellett, még ha nem is lett belőle „nagyarányú” támadás. Ez utóbbi ugyanakkor Moszkvának volt köszönhető – tette hozzá.

Szíria az orosz közreműködésnek köszönhetően ugyanis megerősítette légvédelmét. „A légvédelmi rendszereink az orosz támogatásnak köszönhetően ma már sokkal erősebbek”, ami az amerikai, brit és francia, valamint a legutóbbi izraeli légitámadásoknál is bebizonyosodott – állította Bashar Al-Assad.

Az áprilisi légitámadásban az amerikai, brit és francia erők által indított 103 rakétából a szíriai légvédelem 71-et megsemmisített.

Nyilvánvalóan a május 10-i Szíria elleni izraeli légicsapásokra utalva, Assad az interjúban azt állította, hogy Irán szíriai katonai szerepvállalása a szíriai hadsereget támogató tisztek jelenlétére korlátozódik, így az izraeli támadásnak a több tucat szíriai katona halála, illetve sebesülése mellett egyetlen iráni áldozata sem volt.

Arra a kérdésre, hogy Szíria tud-e valamit tenni az izraeli légitámadások leállítása érdekében, Assad azt mondta: „Az egyetlen lehetőség a légvédelmünk javítása (…) és ezen rajta vagyunk”.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑