Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2015. 11. 21.

Assad: az ISIS-nek nincsen szociális bázisa Szíriában

2015. 11. 21.

Bashar al-Assad szíriai elnök mindenkit biztosított arról, hogy az ISIS-nek nincs lehetősége embereket toborozni Szíriában.

„Azt kell mondanom, hogy az ISIS-nek sem természetes, sem szociális bázisa nincsen Szírián belül. Ezt tudni igen jó, és rendkívül megnyugtató.” – nyilatkozta egy interjúban, melyet a Rai Uno olasz tévécsatornában adtak le.

Assad szerint a külföldi támogatással bíró terrorszervezetek a fő akadályai a Szíriában zajló krízishelyzet megoldásának.

„Semmit nem tudsz politikai úton elérni, amíg tele van az ország terroristacsoportokkal, akik nagy területeket elfoglaltak nálunk, így ez által ők fognak a legfőbb akadállyá válni egy igazán fontos politikai fejlődésnek – sőt, már most is ők azok.”

Assad elnök kritizálta a Nyugatot, amiért kettős mércét alkalmaz a terrorizmus kapcsán, attól függően, hogy a világ mely pontján történik, Párizst hozva példaként.

„Az utóbbi öt évben rengeteget szenvedtünk tőle (a terrorizmustól). Együttérzünk Franciaországgal, ahogy együttérzünk Libanonnal is, és az oroszokkal is, akiknek a repülőgépét felrobbantották a Sínai-félsziget felett. De vajon a Nyugat együttérez-e ezekkel az emberekkel is, vagy csak a franciákkal?”

A szír elnök ezzel utalt arra a terrorcselekményre, mely során Bejrútban legalább 43 ember meghalt és további 240 megsebesült, valamint arra is, hogy október 31-én lezuhant egy orosz repülő, ekkor a fedélzeten utazó 244 ember kivétel nélkül meghalt. Mindkét eseményért az ISIS vállalta magára a felelősséget.

Máshol megjegyezte, hogy elítéli Törökországot, Szaúd-Arábiát, katart ls a Nyugatot, amiért továbbra is „támogatják a terroristákat különböző módokon, ahogy teszik a krízis eleje óta.”

Assad elnök érintette az interjú során október 20-ai moszkvai látogatását is, melyet gyümölcsözőnek minősített.

„Ez egy olyan látogatás volt, melynek során megbeszéltük a katonai helyzetet, ugyanis ez közel két héttel azután történt, hogy az oroszok megkezdték a légicsapásokat, valamint ekkor beszéltük meg a további politikai lépéseket is.”  – mondta, utalva arra az orosz katonai hadjáratra, mely még szeptemberben kezdődött meg Damaszkusz kérésére.

A szíriai válság, mely 2011 márciusában robbant ki, eddig 250 ezer életet követelt, és 23 millió embert kényszerített otthona elhagyására, ezek közül sokan a kormány által ellenőrzött területekre, sokan viszont külföldre menekültek.

A szír haderő jelenleg gyorsan veszi vissza az elvesztett területeket számos országrészben, köszönhetően a szeptember 30-án indult orosz légitámogatásnak.

Orientalista.hu – Crusader 

Megosztom:

,
Back to Top ↑