Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2017. 03. 11.

Assad “behatolóknak” nevezte az amerikai erőket (videó)

2017. 03. 11.

Behatolóknak nevezte az amerikai erőket Bashar Al-Assad szíriai elnök, és azt mondta, “valamilyen konkrét” lépést vár Donald Trump amerikai elnöktől az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harc elsődlegessé tételére tett ígérete kapcsán.

Assad kijelentette, hogy az IÁ elleni szíriai harc fokozásának ígéretét olvasta ki Trump nyilatkozataiból.

“Eddig semmit nem láttunk megvalósulni ebből a retorikából”

– mondta Assad a Phoenix kínai televíziós csatornának adott nyilatkozatban, hozzátéve, “reméljük, hogy a kormányzata megvalósítja, amit hallottunk”.

Az Egyesült Államok vezette katonai szövetség az IÁ ellen harcol Irakban és Szíriában. Barack Obama előző amerikai elnök idején az amerikai politika egyes, Aszad ellen harcoló lázadókat támogatott, akik nem ismerték el Aszadot legitim elnöknek – emlékeztetett a Reuters brit hírügynökség.

Szíriában a szövetségesek kurd és arab milíciák oldalán harcolnak, jelenleg a dzsihadisták de facto “fővárosa”, az észak-szíriai Rakka bekerítéséért és végleges visszafoglalásáért.

A héten az amerikaiak vezette szövetségesek bejelentették, hogy további 400 amerikai katonát küldenek Szíriába, hogy segítsenek Rakka visszafoglalásában, és megakadályozzanak minden összecsapást Törökország és a Washington támogatását élvező szíriai kurdok milíciái között.

Az amerikai katonák Manbedzsba történő felvonultatásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Assad kijelentette:

“Minden, a meghívásunk nélkül Szíriába érkező külföldi katona behatoló”.

Hozzátette, nem hiszi, hogy ez segítene. A szíriai elnök kijelentette, hogy “elvben” továbbra is lát lehetőséget a Trumppal való együttműködésre, bár gyakorlatilag semmi sem történt ezen a téren.

Az IÁ elleni amerikai vezetésű hadjárat szerinte csak “néhány légicsapás”, ennél átfogóbb megközelítésre van szükség.

Assad megjegyezte, hogy a Moszkva támogatta Szíriai Arab Hadsereg “nagyon közel” van Rakka városához, elérte az amerikaiak támogatta kurd erők ellenőrzése alatt lévő területek határát. Hozzátette, hogy Damaszkusz számára Rakka elsőrendűen fontos, de jelezte, hogy a jövőben lehetséges hasonló támadás a keleti határnál fekvő, teljesen az IÁ kezén lévő Deir Ezzor kormányzóság ellen is.

Az elnök elmondta, hogy nem fűz nagy reményeket a Genfben folyó Szíria-közi tárgyalásokhoz, de is egy lépés egy hosszú úton. Hozzátette, hogy a szíriaiaknak saját maguknak kell dönteniük a politikai rendezésről, és erről népszavazást is tartanak majd.

Assad üdvözölte a Szíria és az iszlamistákhoz csatlakozó ujgurok elleni kínai hírszerzés között együttműködést. Mind mondta, Pekinggel egyre jobbak a kapcsolatok.

Kína és Oroszország februárban megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsába benyújtott határozattervezetet, amely szankciókkal sújtotta volna Damaszkuszt, amiért vegyi fegyvereket vetett be a háborúban.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑