Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 05. 19.

Assad elnök is részt vett az Arab Liga szaúd-arábiai csúcstalálkozóján

2023. 05. 19.

Más arab vezetőkhöz hasonlóan Bashar Al-Assad szíriai elnök is megérkezett az Arab Liga csúcstalálkozójára, melyet a szaúd arábiai Jeddah városában tartanak.

Az Arab Liga 22 tagállamának képviselői ezúttal Szaúd-Arábiában gyűlnek össze, melyre 12 év távollét után Szíria vezetőit is meghívták.

Assad elnök a szervezetből való kizárás miatt évekig csupán Iránba és Oroszországba tett hivatalos látogatást, azonban az utóbbi hónapokban már ellátogatott Ománba és az Egyesült Arab Emirátusokba is. Ezen találkozók után kezdődött meg Szíria és az arab államok diplomáciai kapcsolatainak újbóli felvétele.

A valódi áttörés azonban azután történt, miután a sokáig egymással szemben álló Irán és Szaúd-Arábia képviselői kibékültek Pekingben. A szaúdi-iráni kiegyezés után pedig az Irán szövetségesének számító Szíriával is megkezdődtek a tárgyalások a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.

A szíriai politikusok és az arab államok közötti tárgyalások eredményeként pedig a Szíriai Arab Köztársaság visszatért az Arab Államok Ligájába, ahonnan a szíriai fegyveres konfliktus kirobbanása után amerikai nyomásra távolították el a szervezet tagállamai.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (France 24)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑