Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 12. 02.

Assad: Erdogan elvesztette a kontrollt, ezért lövette le az orosz repülőt

2015. 12. 02.

Bashar al-Assad szír elnök szerint Törökország azért lövette le az orosz harci gépet, mert Moszkva fordított a külföldi támogatású terrorcsoportokkal való harcok menetén. – közölte a Press Tv.

A lelőtt repülőgép által „megmutatkozott Erdogan valódi szándéka, aki, hogy úgy mondjuk, teljesen kibukott, mivel az orosz beavatkozás megváltoztatta az erőviszonyokat a Közel-Keleten.” – mondta Assad egy, a Cseh Állami Televíziónak adott interjúja során.

Oroszország, a hivatalos szír kormány kérésére szeptember 30. óta folyamatosan légicsapásokat mér az ISIS  állásaira.

November 24-én pedig a törökök lelőttek egy Szu-24-es bombázót, mondván, hogy az megsértette a légterüket – ezt az állítást Oroszország következetesen cáfolja.

„Az Erdogan által támogatott terrorszervezetek veszte egyszersmind a török elnök politikai bukását is jelenti.” – tette hozzá.

Assad azt is elmagyarázta, hogy szerinte a béke csak akkor térhet vissza Szíriába, ha Franicaország, az Egyesült Királyság, az USA, Szaúd-Arábia, Katar és a velük szövetséges országok leállnak a terroristák támogatásával.

A szír elnök rávilágított, hogy az egyetlen módja az ISIS legyőzésének, ha „elvágjuk és megfojtjuk az összes utánpótlásukat, legyen szó fegyverekről vagy pénzről”, melyek Szaúd-Arábia és Katar áldása és támogatása mellett Törökországon keresztül jutnak el a terrorcsoportokhoz.

Szintén utalt arra is, hogy azok a légicsapások, melyeket a Francia Légierő a november 13-ai 130 emberéletet követelő párizsi terrortámadásra válaszul  folytatott Szíriában, csak arra volt jó, hogy kicsit megnyugtassák a francia közvéleményt, de amúgy teljesen eredménytelenek voltak.

A választások témája kapcsán Assad azt mondta: „Amikor majd megtartjuk a választásokat, az emberek fognak arról dönteni, hogy továbbra is akarnak-e engem vagy sem, ha ők mellettem döntenek, boldogan leszek továbbra is szír elnök, ha  nem, akkor boldogan adom át a helyemet másnak, nincs ezzel semmi problémám.”

November 14-én ugyanis egy olyan megállapodás került nyilvánosságra, melyben 17 fontos ország, valamint az ENSZ, az EU és az Arab Liga abban állapodott meg, hogy Szíriában 6 hónapon belül el kell érni, hogy megalakuljon egy ideiglenes kormány, melyet aztán majd legkésőbb 18 hónap múlva egy demokratikusan megválasztott új apparátus váltana fel.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑