Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2015. 10. 25.

Assad kész előrehozott választást kiírni az országban

2015. 10. 25.

Bashar Al-Assad szíriai elnök kész elnökválasztást kiírni az országban, de ő is indulna rajta – közölte vasárnap az AFP francia hírügynökséggel egy orosz parlamenti képviselő, miután Assad fogadta őt és több képviselőtársát Damaszkuszban.

Ugyanakkor a választások kiírását feltételhez kötötte: minderre csak akkor kerülhet sor, ha az ország megszabadul az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől. A választáson minden olyan szíriai politikai erő részt vehetne, amely „Szíria gyarapodását akarja” – idézte Assadot Alekszandr Juscsenko.

Az elnök hozzátette, hogy ő is akarja majd jelöltetni magát, „ha a nép nem ellenzi ezt”, és hajlandó vitát nyitni arról, hogy megváltoztassák Szíria alkotmányát. A szíriai állami tévé megerősítette, hogy Assad a rezidenciáján orosz küldöttséget fogadott, de arról nem szólt, hogy miről tárgyaltak. – közölte az MTI.

A találkozóról a TASZSZ orosz hírügynökség is beszámolt, és eszerint az elnök kijelentette: a szíriai orosz hadművelet hatékonysága felülmúlja a várakozásokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy nappal korábban egy interjúban kijelentette, hogy Oroszország kész légi támogatást nyújtani a Nyugat által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) ellenzéki ernyőszervezetnek, és új parlamenti és elnökválasztás kiírását szorgalmazta. Az FSA nyomban visszautasította Lavrov mindkét javaslatát.

Szíriában megtörténtek a reformok

A nyugati média rendszeresen elhallgatja, hogy Damaszkusz a válság kitörése óta számos reformot hajtott végre.

Az ország új alkotmányt kapott, amiben szerepelnek azok a változtatások, amiket az ellenzék követelt.

Új sajtótörvényt vezettek be, megjelenhettek az ellenzéki médiumok.  Az új törvények szerint szabadon alakulhattak pártok politikai és civil egyesületek.

Az országban szabad és demokratikus választásokat tartottak, önkormányzati parlamenti és elnöki szinten. A választások érvényesek és eredményesek voltak. A háború ellenére a választásra jogosultak mind három esetben több mint 70 %-a részt vett. Az elnök választáson Bashar Al-Assadot 80%-os arányban újraválasztották.

Az orosz külügyminiszter: Szíriában elnök- és parlamentválasztást kell tartani

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter október 24-én elmondta, hogy a szíriai kérdés megoldásához szükséges van az elnök- és parlamentválasztás tartására. – közölte a Kínai Nemzetközi Rádió.

Lavrov elmondta, hogy az orosz légi támadásnak köszönhetően szilárd a szíriai hatalom, a szíriai kormányzó hadsereg katonai akciója nagy eredményt ért el, jelenleg kell előkészíteni az elnök- és parlamentválasztás tartását.

Lavrov megerősítette, hogy október 20-án Vlagyimir Putyin orsoz elnök és szíriai elnök a szíriai kérdés megoldásáról találkozott.

A szíriai kormány kérésére Oroszország szeptember 30-ától kezdeve légi támadást indított a szélsőséges szíriai Iszlám Állam szervezet ellen, október 24-éig Oroszország 934 darab harci repülőgépe indított támadást és elpusztította a terrorizmus szervezet 819 célpontját.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑