Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 10. 29.

Assad kritizálja a nyugati országokat a terrorizmus támogatása miatt

2015. 10. 29.

Szíria elnöke Bashar Al-Assad ismét felemelte szavát a nyugati országok ellen, akik a terrorszervezeteket támogatják az országban.

Assad elnök kijelentéseit egy damaszkuszi találkozón tette francia politikusokkal való tárgyalása közben. A delegációban érintett felek Jean-Frederic Poisson, a Keresztény Demokrata Párt elnöke vezetésével érkeztek Damaszkuszba szerdán.

“Számos környékbeli ország és a nyugat is, beleértve ebbe Franciaországot is, folytatja a támogatását a terrorszervezeteknek azzal, hogy politikai hátteret kreálnak nekik.” -mondta Szíria elnöke.

Assad azt is megjegyezte, hogy a két legfőbb oka a szír nép szenvedéseinek az a terrorizmus és a pusztítás, amit az az ország infrastruktúrájának okozott és az igazságtalan szankciók, amiket az országra kivetettek.

A francia törvényhozók, részükről kinyilvánították azt a szemléletet, hogy egyesíteni kell az erőfeszítéseket a közel-keleti terrorizmus legyőzésében. Franciaország bármit megtesz, beleértve ebbe a jelenlegi politikájának megváltoztatását is.

Kiemelték azt a tényt is miszerint egy másfajta közeledési protokollt kell elfogadni Szíriával szemben, mert a mostani politikai érintkezések meghiúsultak a krízis megoldásában.

Kedden a francia törvényhozók külön találkozón vettek részt ahol Szíria parlamenti szóvivőjével Jihad al-Lahammmal és az ország főmufti sejkjével Ahmad Badreddin Hassounnal is tárgyaltak.

Damaszkusz szerint a militánsok elszaporodása, ami tönkretette az országot az elmúlt években, része egy összeesküvésnek, ami arra törekszik, hogy rendszerváltás legyen az arab országban.

A külföldiek által támogatott válság kezdete óta, s fegyveres csoportokból széleskörű választék keletkezett, beleértve ebbe a Iszlám Állam takfirista terrorszervezetet is és a Szíriai Szabad Hadsereget is akik azzal a céllal jöttek létre hogy az Assad kormányt eltávolítsák, miközben gyakran már egymással szemben is a hatalomért harcoltak.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑