Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 05. 26.

Assad párti tüntetések Törökországban

2015. 05. 26.

Négy éve a szíriai konfliktus kitörése óta folyamatosak a szimpátia tüntetések Szíria és az ország elnöke Bashar Al-Assad mellett a dél-törökországi tartományokban.

Török,arab és szír nemzetiségű emberek tüntettek A Hatay tartományban lévő Antiókhiában. Emberek tízezrei vonultak az utcára, hogy nemet mondjanak a jelenlegi török elnök Recep Tayip Erdogan politikájának, ami ei határozottan a szélsőséges szervezeteket támogatja és biztosítja nekik a fegyveres és anyagi utánpótlást.

A tüntetők követelték a kiképzőtáborok azonnali bezárását, az országban élő és szervezkedő terroristák letartóztatását,  és a török kormány lemondását. A demonstrációban részt vett emberek Szíriát, a szír hadsereget, és Assadot éltették.

ليوا اسكندرون إلى أنطاكية -الله سوريا بشار 29.04.2015أبناء أنطاكية الأصيلون يدينون المجزرة العلوية في ادلب، ويؤكدون أن الشعب السوري وشعب اللواء واحد. وردد الشبان المتجمعون شعار «الله، سورية، بشار» مرسلين تحياتهم إلى الشعب العربي السوري المقاوم والأصيل.رواد العلي محمد سلوم Ali E Alseher أيهم علي Ibrahim Assad Zakria Y. Berkdar Kamal Iskandroun Ali A Alasd Aloush Ali Beri Berry أنور ريحانر ريحان Ali Lattakia مقداد فتيحهتي Ibrahim Mohammed بشار نور الغضب الجارحح شرشبيل اللاذقية محمود العجي ج أبو خضر لعباس عبا Mhamad Alkok سوار سوارار Alaa Makhlouf Alaa Deeb Hanan Noura Al-Haek Abo Khalil علي الشريطي كناز عثمانن Ammar Alassad Huna Liwa İskenderun Min Dimaşk هنا لواء اسكندرون من دمشقون لواء اسكندرون سوري حتى الخلود ون لواء اسكندرون عرين الأسدن لواء اسكندرون يوثق نضال شعبliwa İskenderun halkının mücadelesini belgeleyenv Abo Haedar Alasaad Bassam Shehaheha

Posted by Muhammed Ajram on 2015. április 29.

.

A dél-törökországi tartományok másnéven Észak Szíria lakossága többségében nem török származású volt. A XX. századi törökök, és kurdok által elkövetett népirtásoknak köszönhetően, a lakosság többsége kicserélődött. Hatay tartományban régi nevén Iskenderun  lakosságának zöme ma is szír származású. Az emberek többsége alavita és keresztény vallású.

kemal

Kemal Kilicdaroglu török ellenzéki vezető

A török ellenzék is nyíltan szembemegy Erdogan politikájának. A törökországi alhavi(nem alavita de közel állnak egymáshoz.) vallási kisebbséghez tartozó Kemal Kilicdaroglu török ellenzéki vezető kijelentette, hogy kormányra kerülésük esetén azonnal lezárják a török-szír határt és felszámolják az összes támogatást amit az Igazság és Fejlődés Párt (AKP) biztosít a terrorista szervezeteknek köztük az Iszlám Államnak és a Nuszra Frontnak.

Kilicdaroglu a török Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke az ország legerősebb ellenzéki pártja. A CHP főleg a keleti tartományokban magas a támogatottsága, ahol az alhavik élnek. A jelentős számú kisebbség az összlakosság 20%-át teszi ki. Kilicdaroglu a legutóbbi önkormányzati választáson Isztambul polgármesterként indult és 36,8%-ot ért el.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑