Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2017. 04. 21.

Assad szakértőket kér az ENSZ-től az idlebi szaringáz támadás kivizsgálásához

2017. 04. 21.

Szíria levélben fordult a világszervezethez, hogy ENSZ-szakértőket kérjen az idlíb tartománybeli Hán Sejkúnban történt feltételezett vegyifegyver-támadás kivizsgálására – mondta Bashar Al-Assad szíriai elnök a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjújában.

Az ENSZ azonban mostanáig nem küldött senkit sem, mivel az Egyesült Államok és más nyugati országok is akadályozzák az incidens körülményeinek a felderítését – jelentette ki Assad.

Az Egyesült Államok gádolja a szaringáz támadás kivizsgálását

Damaszkusz többször kért kivizsgálást, de az ENSZ mindenesetben megtagadta azt

A szíriai elnök emlékeztetett: a néhány évvel korábban, egy Aleppoban történt vegyifegyver-támadást követően is az ENSZ-hez fordult a damaszkuszi vezetés, hogy szakértőket kérjen annak bizonyítására, hogy terroristák vetettek be mérgesgázt a hadsereg ellen. Hozzáfűzte: ezt követően volt még néhány hasonló eset, de a világszervezet akkor sem küldött szakértői küldöttséget Szíriába.

A Szíriába érkező ENSZ-szakértők ugyanis kiderítenék, hogy a nyugati állítások a Hán Sejkúnban történtekről hazugságok, illetve felfednék azt is, hogy a Sajrát légibázis elleni támadás is hazugságon alapult – vélte Assad.

„És éppen ezért nem küldenek senkit” – tette hozzá.

Assad szerint jelenleg a szakértői delegáció kiküldésének szervezéséről mindössze a szíriai kormánnyal  szövetséges Oroszország és néhány állam között folynak tárgyalások. Jelezte, hogy Damaszkusznak egyelőre nincs pozitív értesülése arról, hogy az ENSZ küld-e szakértőket.

A szíriai államfő kijelentette: nem volt semmiféle vegyifegyver-támadás Hán Sejkúnban, ez provokáció, amely csak azért kellett, hogy rakétacsapást mérhessenek a kormányerők sajráti légi támaszpontjára.

Hangsúlyozta: a Szíriai Arab Hadsereg valóban csapást mért a szélsőségesekre ezen a településen, de nem vegyi fegyverekkel, és nem abban az időpontban, amelyről a nyugati államok beszélnek.

Ugyanakkor a szíriai kormánynak nincsenek értesülései arról, voltak-e vegyi anyagok a szélsőségesek Hán Sejkún-i létesítményeiben.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Végrehajtó Tanácsa szerdai rendkívüli ülésének megnyitóján megerősítette, hogy szarint vagy ahhoz hasonló gázt vetettek be a szíriai Idleb tartomány Hán Sejkún nevű településén április 4-én.

Bizonyítékok hiánya ellenére a nyugati országok a szíriai kormányerőket vádolják a több mint 80 halálos áldozatot követelő támadás elkövetésével, Damaszkusz azonban ezt cáfolja.

A támadás után két nappal az amerikai hadsereg 59 Tomahawk robotrepülőgépet lőtt ki megtorlásul a Sajrát légi támaszpontra.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑