Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 02. 07.

Assad: “Szíria nem a családom tulajdona, hanem a szír nemzeté”

2017. 02. 07.

Szíria nem tartozik az Assad-családhoz, így bárkinek, aki a Szíriai Arab Köztársaság állampolgára, joga van az elnökséghez – már ha megválasztják –, nyilatkozta Bashar al-Assad szír elnök a keddi nap folyamán.

„Szíria a szíreké, és minden szír állampolgárnak joga van ehhez [mármint az elnöki – a szerk.] a pozícióhoz.” – mondta Assad egy a belga médiának adott interjújában, melyet elsőként a SANA szír hírügynökség publikált. Mindehhez hozzátette: „a családom nem birtokolja az országot.”

2011 óta Szíriában háború dúl, melyben a kormányerők és szövetségeseik állnak szemben számos ellenzéki csoporttal, valamint terrorszervezettel. Ezek közül a legismertebbek az al-Nuszra Front valamint az Iszlám Állam, melyeket gyakorlatilag a teljes nemzetközi közösség terrorszervezetté nyilvánított.

„Mindent be kell vetni a szír emberek védelme érdekében”

A szír elnök az interjú során arra is kitért, hogy a szír kormányzatnak és hadseregnek alkotmányos kötelessége megvédeni a szír nemzetet a terroristáktól. A közel-keleti arab köztársaság vezetője szerint nincs olyan eszköz, melyet a hadsereg ne vethetne be a terrorizmus megfékezése, s a civilek megvédése érdekében.

„Ez nem nézőpont, ez kötelesség.”

– jelentette ki Assad.

aleppo felszabadítás

Szír civilek ünneplik, hogy a kormánypárti erők felszabadították Aleppót

A tűzszünet esetenkénti megsértése nem része a kormányzat politikájának

Szíriában 2016 decembere óta országos tűzszünet van érvényben, melyet Oroszország, Törökország és Irán együttesen hoztak tető alá. Ez az egyezmény nem vonatkozik a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított csoportokra: az ilyen szervezetek ellen továbbra is könyörtelenül fellép mind az orosz, mind a szír hadsereg.

Ennek kapcsán a szír vezető arról beszélt, hogy a tűzszünet megsértése nem része a kormánypolitikának, sőt, annak fenntartásában érdekeltek.

„[Az egyezmény megsértése megeshet] néha egyéni szinteken, ez azonban nem jelenti azt, hogy létezik olyan irányelv, melynek lényege a tűzszünet megszegése akár a kormány, akár valamely másik fél által (…) de jelenleg (…) a tűzszünet kitart.” – nyilatkozta.

Assad szerint az Asztanai tárgyalások folytatódni fognak

Az elnök méltatta az Asztanában történt tárgyalásokat és annak szervezőit, amiért fenntartják „az egységes Szíria elvét, valamint azt, hogy a szírek maguk dönthessenek a saját sorsukról.”

Assad kifejtette, hogy egy utat lát a béke irányában: harcolni a terrorizmus ellen, megállítani a terroristák beáramlását, valamint logisztikai támogatását, továbbá párbeszédet indítani a szírek között, hogy „eldönthessék az ország jövőjét, valamint az egész politikai rendszerét.”

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑