Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Interjú

2016. 03. 29.

Assad tanácsadója: ha az USA-vezette koalíció valóban harcolna a terrorizmus ellen, Palmyra nem esett volna el

2016. 03. 29.

Az Amerika-vezette koalíció több, mint egy évvel az orosz beavatkozás előtt indította légitámadásait, ennek ellenére egy ujját se mozdította, hogy megakadályozza az Iszlám Állam terroristáit Palmyra városának elfoglalásában, nyilatkozta Bouthaina Shaaban, Assad politikai tanácsadója egy az RT-nek adott interjújában.

Shaaban szerint a nyugati koalíció, mely műveleteit 2014 szeptemberében kezdte meg szíriában, csupán „tetteti, hogy harcol a terroristákkal”, de valójában „nem tett semmit” azért, hogy megakadályozza a terroristákat abban, hogy minél nagyobb területeket elfoglaljanak.

„A műholdak észre tudták volna venni őket [mármint a Palmyra felé nyomuló terroristákat] és légicsapásokat intézhettek volna  ellenük” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a koalíció szemmel láthatóan nem törte magát össze azért, hogy eltörölje a terrorizmust.

 

Másfelől, a Putyin elnök által intézett felhívás, mely során felszólítja a nemzetközi közösséget egy nagyobb terrorellenes koalíció létrehozására, rendkívül fontos Szíria szempontjából, fejezte ki Shaaban, hozzátéve, hogy Oroszország már bizonyította ebben a kérdésben való elkötelezettségét.

„Azoknak, akik valóban harcolni akarnak a terrorizmus ellen, kötelességük válaszolni Putyin elnök felszólítására, és segíteni a Szíriai Arab Hadsereget, valamint annak szövetségeseit, köztük Oroszországot, Iránt és a Hezbollahot.” – mondta.

Shaaban szerint a terrorizmus egy közös probléma, és egy rákos tumor, mely az egész világon támadásokat indít ártatlanok ellen. Szerinte ezért nincs az Amerika-vezette szövetségnek mentsége arra, hogy a terrorellenes harcba nem fektették bele minden energiájukat.

A tanácsadó  rosszallását fejezte ki azért, mert David Cameron és a többi európai vezető továbbra is csöndben van az üggyel kapcsolatban, annak ellenére, hogy, mint mondta, a terroristák, akik megszállták Palmyrát, „ugyanabból a fajtából valók, melyterrortámadásokat indított Brüsszelben, Párizsban, valamint más európai városokban, illetve az Amerikai Egyesült Államokban.”

A Szír Hadsereg jelentős orosz légitámogatás mellett húsvétvasárnap foglalta vissza Palmíra teljes területét az Iszlám Állam dzsihadistáitól, akik a helyet 2015 májusa óta tartották megszállásuk alatt. Ez a győzelem a kormányerők szempontjából jelentős, ugyanis így megnyílt a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei számára az út al-Rakkába, az ISIS „fővárosába”, valamint a terrormilíciák által blokád alá vett Deir Ez-Zorba.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑