Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2017. 02. 11.

Assad: „terroristák” vannak a menekültek között

2017. 02. 11.

A szíriai konfliktus elől menekülő emberek között “terroristák” rejtőznek – jelentette ki Bashar Al-Assad szíriai elnök abban az interjúban, melyet pénteken tett közzé a Yahoo News amerikai hírportál. A damaszkuszi kormány minden fegyveres ellenzéki iszlamista csoportot terroristának tekint.

“Ezek, akik Szíriában terroristák, fegyverrel pózolnak, és embereket ölnek meg, Nyugaton és Európába békés menekültként jelennek meg”

– húzta alá a szíriai elnök, de arra nem tért ki, hogy hány terrorista bujkálhat a menedékkérők között.

“Nem kell sok ember, hogy szörnyűségeket kövessenek el” – tette hozzá Assad.

A szíriai államfő szerint a menekültválságot az idegen hatalmak által támogatott “terroristák” idézték elő.

Bashar Al-Assad elutasította, hogy Szíria területén biztonsági övezeteket hozzanak létre a menekültek számára. A szíriai államfő szerint több értelme van, és kevesebbe is kerül stabilizálni az országot, mint létrehozni az övezeteket, melyeket fegyveres csoportok támadásai fenyegetnének.

A szíriai biztonsági zónák elképzelése elsőként Törökországban vetődött fel, majd Donald Trump amerikai elnök is felvetette az ötletet, de a kivitelezésről nem árult el részleteket.

Assad az interjúban jelezte, hogy szívesen együttműködne Washingtonnal az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban, de ennek feltétele, hogy az Egyesült Államok foglaljon világosan állást Szíria szuverenitása és egysége mellett.

A szíriai elnök üdvözölte, hogy az új amerikai adminisztráció a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosít, és azt is, hogy Trump emellett felvetette az együttműködés lehetőségét Oroszországgal, Damaszkusz legjelentősebb szövetségesével. Az eddigi amerikai kormány ragaszkodott ahhoz, hogy Assadnak távoznia kell Szíria éléről, és támogatta az iszlamista fegyveres ellenzéket. Egyes  iszlamista csoportok elmondása szerint Trump hivatalba lépése óta a korábbinál is jelentősebb támogatást, több fegyvert és eszközt kaptak.

Bashar Al-Assad az interjúban elmondta: akkor fogadná el, hogy Szíriában amerikai csapatok harcoljanak az Iszlám Állam ellen, ha Washington egyeztetne Damaszkusszal, és elismerné a kormány szuverenitását.

“Ha az amerikaiak őszinték, természetesen szívesen látjuk őket, mint minden más országot. Harcolni akarunk a terroristákkal, és le is akarjuk győzni őket”

– jelentette ki.

Assad megerősítette azt is, hogy akkor hajlandó távozni a hatalomból, ha szíriai nép választás útján leváltja.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, MTI nyomán)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑