Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2023. 02. 16.

Aszad: a segítségnyújtási szükségletek meghaladják Szíria lehetőségeit

2023. 02. 16.

A múlt heti földrengés segítségnyújtási szükségletei meghaladják a szíriai kormány lehetőségeit – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön.

Ez volt Aszad első televíziós beszéde a súlyos pusztítást okozó, Törökországban és Szíriában több mint 42 ezer emberéletet követelő földregés nyomán.

“A pusztítás mértéke és tennivalóink jóval meghaladják a rendelkezésre álló lehetőségeket” – húzta alá.

Mindemellett arról is beszélt, hogy “a forrásokat és képességeket apasztó”, 2011 óta dúló háború “megadta a szíriai társadalomnak azt a tapasztalatot, hogy kezelni tudja a földrengés következményeit”. Hozzátette, hogy mindazonáltal Szíria nem volt felkészülve egy ilyen földrengésre.

A szíriai elnök egyben köszönetet mondott országa “arab testvéreinek és barátainak” segítségükért.

Aszad ezen felül új intézkedéseket jelentett be a következmények enyhítésére. Mint mondta, a hatóságok szükségszállásokat és segélyalapot is nyitottak a rászorulóknak.

Aszad csak ritkán mutatkozik nyilvánosan. A múlt héten azonban felesége társaságában váratlanul a földrengés sújtotta térségbe látogatott.

A szíriai kormány uralta térségekben egyelőre 1414 halálos áldozatról tudni, míg az ellenzéki fegyveresek ellenőrizte északnyugati régióban több mint négyezerről.

Az ENSZ szerint csaknem 9 millió szíriait érintett a földrengés, amely miatt 400 millió dolláros (143 milliárd forint) felajánlást kért a közvetlen humanitárius szükségletek fedezésére az elkövetkező három hónapra.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑