Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2024. 01. 25.

Atombombát dobna Gázára egy cionista miniszter

2024. 01. 25.

A Haaretz izraeli lap arról számolt be, hogy Amihai Eliyahu izraeli örökségvédelmi miniszter ismét nukleáris fegyverek bevetését javasolta a Gázai övezet ellen.

Az újság szerint Eliyahu a megszállt palesztin al-Khalil (Hebron) városában tett körútja során, az al-Kasszam brigádok hadműveletei után a Gázai övezet közepén található al-Magházi táborban. amelynek során múlt hétfőn 21 izraeli katona halt meg.

A Gáza elleni nukleáris fegyverek bevetésére szólított fel, és azt mondta, hogy minden gázai lakos “rossz”.

Egy videoklipben dicsekedett azzal, hogy „a Nemzetközi Bíróság, amely Dél-Afrika kérésére vizsgálja az „Izrael” elleni népirtás ügyét, jól ismeri az „álláspontomat”.

Eliyahu tavaly novemberben kijelentette, hogy „Izrael egyik lehetősége a Gáza elleni háborúban, hogy atombombát dobjon le” a palesztin Gázai övezetre.

Jair Lapid izraeli ellenzéki vezető legutóbbi kijelentéseit kommentálva felszólította a menesztését. Lapid az X-ről szóló oldalán “megdöbbentőnek, őrültnek és egy felelőtlen miniszter által kiadottnak” nevezte őket.

Eliyahu a jobboldali Zsidó Hatalom párthoz tartozik, amelyhez Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter is tartozik. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szövetségese, ez a párt a legfontosabb politikai projektjeiben a ciszjordániai telepek építésének folytatását és a Gázai övezet ellenőrzésének újraindítását támogatja.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 25 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 60 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑