Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 02. 08.

Átvették Jemen irányítását a lázadók

2015. 02. 08.

A fővárost uraló síita húszi lázadók mozgalma pénteken bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet és átveszi Jemen irányítását.

Houthis_Logo

Húszik zászlaja. Allah Akbar. Halál Amerikára. Halál Izraelre. Kárhozat a zsidókra. Győzelem az Iszlámnak.

A jemeni főváros, Szanaa elnöki palotájában felvett, televízióban sugárzott beszédben a mozgalom egyik képviselője közölte, 151 tagú elnöki tanácsot hoznak létre, amely a következő két évben, az úgynevezett átmeneti időszak alatt kormányként működik majd. A testület öttagú elnöki tanácsot állít fel, amely „az ország ügyeit fogja intézni”.

A húszik képviselője azt is bejelentette, hogy a „forradalmi bizottságot” az 551 tagú új parlament felállításával bízzák meg. A bizottság a felkelőcsoport hírszerzéssel és biztonsággal foglalkozó ága, és Mohamed Ali al-Húszi vezeti, aki rokonságban áll Abdel-Malek al-Húszival, a síita csoport vezérével. „Ez egy új korszak, amely biztonságos partokra hajózza Jement” – mondta az elnöki palotát januárban elfoglalt húszik illetékese.

Korábban szerdáig adtak haladékot

Az Irán által támogatott húszik korábban kijelentették, szerdáig adnak haladékot az ország politikai pártjainak arra, hogy kiutat találjanak a belpolitikai válságból, máskülönben a csoport saját megoldását oktrojálja Jemenre.

A síita csoport az utóbbi időben fokozatosan terjesztette ki hatalmát az Ádeni-öböl menti államra. Jemenben mély politikai káosz uralkodik Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök és Háled Bahah miniszterelnök kormányának lemondása óta. A húszi lázadók tavaly szeptemberben kezdett hadműveleteikkel teljesen megszállták Szanaát, és januárban elfoglalták az elnöki palotát is. Az elnök és a kormány utána a húszik nyomására hivatkozva lemondott, amit a felkelők üdvözöltek.

Egyes megfigyelők szerint a pénteki fejlemény vallási indíttatású polgárháborúba taszíthatja az országot: a szunnita törzsek és a Dél-Jemenben működő, függetlenedésre törekvő csoportok fellázadhatnak a síita húszik ellen. A történtek előnyökkel járhatnak az egyik legerősebb közel-keleti terrorszervezet, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQPA) számára is, és hátráltathatják az országban megkezdett amerikai terrorellenes műveleteket.

mno.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑