Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2015. 12. 28.

Az 1200 éve első pánortodox tanácskozás megrendezése kétséges lehet Törökországban

2015. 12. 28.

Már több, mint 50 éve folyik a tanácskozás megszervezése, az utolsó több, mint 1200 éve volt. A „Szentséges és Nagyságos Tanácsa az Ortodox Egyháznak”, vagy más néven „Pánortodox Tanács 2016”, mely 2016 májusára lett volna összehívva, a nemzetközi politika által lehet megfenyegetve.

A példátlan gyűlés célja az lenne, hogy összehozza a 14 autokefál (független) Ortodox Egyházat a világból, a ma Törökországban található Isztambulba, a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus székházába, mely egysmind az „egyenlők között első” Bertalan pátriárka székhelye.

„Csak ennek a találkozó helynek a leegyeztetése kapcsán a konszenzus elérése évtizedekbe került.” – nyilatkoztaaz Ökumenikus Patriarchátus egyik névtelenséget kérő vezetője, majd hozzátette: – „Egy csomó intrika és politikai tényező zavar be a dolgokba. Például az oroszok nem bíznak a pápában, míg a görögök jobb kapcsolatra törekednének Rómával, aztán ott az az egész ukrajnai válság… Bonyolult ez az egész.”

Az ortodox egyházak politikai ellentétei olyan erősek voltak, hogy évtizedek kellettek, hogy valamit elérjenek, erre most a nemzetközi politika fenyegeti az eseményt, mely a történelmi Szent Ireneus templomba lett összehívva, oda, ahol 381-ben a Niceai Hitvallás megírása is történt.

Igor Jakimcsuk főpap, a Moszkvai Patriarchátus ortodox egyházak közötti kapcsolati irodájának a vezetője említette meg, hogy lehetséges, hogy az eseményt elhalasztják, sőt, még a találkozóhely megváltoztatása is szóba jöhet.

„Nem lehet tudni, mikor lesz [a találkozó] megtartva.” – mondta még december elején Oroszországban. „Ha a helyzet tovább romlik, nagyon lehetséges, hogy a Tanács máűshol lesz megtartva. Nehéz erről jelenleg beszélni.”

Az eseményláncolat, mely a tanácskozás megtartását veszélyezteti, azzal kezdődött, hogy Törökország lelőtt egy orosz harci repülőt, ami diplomáciai válságot idézett elő a két ország között. A Kreml egy sor büntetőintézkedést vezetett be, felfüggesztett közös projekteket, betiltotta a Törökországból származó importárukat és szolgáltatásokat, és megszüntette a vízummentességet Törökország felé.

Az Orosz Ortodox Egyház, melyet szoros kötelékek fűznek a jelenlegi orosz elnök, Vlagyimir Putyin személyéhez és a Kremlhez, szintén lépett ez ügyben, mégpedig úgy, hogy lemondta egy magasrangú orosz metropolita Törökországba való látogatását, aki a közelgő tanácskozással kapcsolatos dolgok végett tett volna látogatást az Ökumenikus Patriarchátusnál.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑