Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2017. 02. 11.

Az 1979-es Iszlám Forradalom évfordulóját ünnepelték Iránban (képek)

2017. 02. 11.

Khomeini imám vezetése alatt az Iszlám Forradalom egy új, az iszlám értékeken és a demokrácián alapuló politikai rendszert hozott létre.

Az Iszlám Forradalom minden tekintetben egy népfelkelés volt, annak minden elemével: Az alapértékét az iszlám és vallásosság jelentette egy olyan vezetőnek a közvetlen irányítása alatt, akinek az eszközei csak az őszinteség, a tudás és az istenhit voltak; és ami még fontosabb, a fő célja az volt, hogy a nemzetet szolgálja, megvédje a nemzeti érdekeket és legyőzze korának zsarnokait. Ezek közül a figyelemre méltó tulajdonságok közül mindegyik népszerűvé és az emberek lelki vezetőjévé emelte Khomeini imámot nem csak Iránban, hanem szerte a világon.

Az Iszlám Forradalomnak sikerült eredményesen megváltoztatnia a területi-globális status quo-t és a társadalmi-politika folyamatokat. Éppen ennek a sajátos oka, hogy Jemenben az Ansarullah Mozgalom egy iszlám ellenállássá vált, aminek következtében a Szaúdi ház diktatórikus rezsimje már nem tud aludni éjszaka.

Ugyancsak ennek a sajátos oka, hogy a libanoni Hezbollah a szíriai hadsereggel, a népi haderőkkel, Iránnal és Oroszországgal való szövetségben csatlakozott a terrorizmus és szélsőségesség minden formája elleni folyamatos háborúhoz – most a nemzetközi közösség támogatásával.

Következésképpen, és ahogy megjósolta a néhai Khomeini imám a forradalom első éveiben, a világ közvéleménye most sokkal biztosabb abban, mint valaha bármikor is, hogy az amerikai birodalom és csatlósai számára közel a vég.

A felvonulásokon való részvétellel az irániak ismét tüntetnek az illegális Capitol Hill, Tel-Aviv rezsimek és regionális csatlósaik ellen, amelyek 1979 óta ideológiai hadviselést és a regionális proxy háborúkat folytatnak az Iráni Iszlám Köztársaság ellen. De ezek valójában olyan reménytelen csaták, amiket soha sem tudnak megnyerni.

Országszerte milliók ünneplik az 1979-es Iszlám Forradalom évfordulóját

Irániak milliói vonulnak az utcákra országszerte, hogy átéljék a 38 évvel ezelőtti napot, amikor az Amerika által támogatott egykori rezsimet legyőzte a nemzet szilárdan harcoló iszlám forradalma.

Emberek az élet minden területéről indultak útnak péntek reggel, hogy részt vegyenek az Irán-szerte, különböző városokban tartott megemlékezéseken, hogy megünnepeljék az 1979-es Iszlám Forradalom évfordulóját.

.

A fővárosban, Teheránban, Hassan Rouhani elnök fog beszédet tartani az Azadi téren, melyet ünnepélyes ejtőernyős és műrepülő bemutató előz meg.

Magas rangú tisztviselők is csatlakoznak a Teheránban tartott felvonulásokhoz.

Az idei évi gyűlések nagyobb jelentőséggel bírnak, és a legfontosabbakká lehetnek Iránban, mivel egybeesnek azzal a politikai hullámmal Washingtonban, amit Donald Trump amerikai elnök és támogatói gerjesztettek Teheránnal szemben.

Mind kampánybeszédeiben és nem sokkal januári hivatalba lépése után Trump komoly fenyegetéseket fogalmazott meg az Iszlám Köztársaság ellen, köztük egy ígéretet, hogy “felbontja” a Teherán és P5 + 1 államok – köztük Washington – között született nukleáris megállapodást.

Az elnök emellett “első számú terrorista államként” bélyegezte meg az országot, valamint friss szankciókat vetett ki a perzsa államra és kibocsátott egy végrehajtási rendeletet, amely megakadályozza hat másik muzulmán többségű állam állampolgárai számára is, hogy Amerikába utazhassanak.

A muszlim tilalmat jelenleg felfüggesztette az amerikai bíróság, de Trump arra törekszik, hogy újra érvénybe léptesse.

A harcias retorikára válaszul Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője azt mondta a hét elején, hogy az iráni nép a Forradalom évfordulóján fog válaszolni a fenyegetéseire.

“Trump azt mondja,’Félj tőlem!’ Nem. Az [iráni] emberek Bahman 22 napján válaszolni fognak ezekre a megjegyzésekre, és megmutatják, milyen álláspontot képviselnek a nyílt fenyegetésekkel szemben”,

– mondta a Legfőbb Vezető kedden a perzsa naptár szerinti dátumra utalva.

Khamenei ajatollah elutasította továbbá Washington elhatározást, hogy a rakétatesztjei kapcsán figyelmeztesse Iránt, és az amerikai korrupció “valódi arcának” nevezte Trumpot.

Orientalista.hu – (Farsnews, Persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑