Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2021. 09. 05.

Az Afganisztánban hagyott amerikai katonai felszerelése egy része már Iránban van

2021. 09. 05.

Az amerikai menekülés után Afganisztánban hagyott felszerelés egy részét átszállították Iránba. Több közösségi oldalon és híroldalon is jelentek meg képek az Iránba átszállított amerikai harci járművekről.

Kian Sharifi, a BBC riportere szerdán osztott meg képeket Twitter oldalán, melyeken az Iránba átszállított amerikai harci járművek láthatóak. Teherántól délre, a Semnan és Garmsar közötti úton készítettek fényképeket ilyen menetoszlopokról.

Az orosz Sputnik híroldal perzsa nyelvű honlapja is arról számolt be, hogy Irán vásárolt az Afganisztánban hagyott amerikai felszerelésből.Elsősorban harci járműveket és drónokat vásároltak abból a hadianyagból, mellyel korábban az Egyesült Államok látta el az afgán hadsereget.

Az Egyesült Államok 2002 és 2017 között 28 milliárd dollár értékű katonai felszereléssel látta el az afgán hadsereget. Afganisztán abban az időszakban elsősorban éjjellátó felszereléseke, drónokat és hírszerzési technikai eszközöket kapott az amerikai kormánytól.

Turki Al-Faisal, a szaúdi hírszerzés korábbi parancsnoka szerint az Afganisztánban hagyott amerikai felszerelés nem csupán a tálibok, de az Al-Kaida kezére is kerülhet. Becslések szerint több ezer darab amerikai harci jármű maradt Afganisztában. Ezen kívül repülőgépek és harci helikopterek is a Talibán kezére kerültek az amerikai kivonulás után.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Eye)

Megosztom:
Back to Top ↑