Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 06. 16.

Az Al-Jazeera riportfilmet készített a Nuszra Front  „Államában”

2015. 06. 16.

A terrorista vezér tisztára mosása után az egész szervezetet egy jótékony karitatív egyesületként állítja be a katari urolkodó család által finanszírozott arab televízió. –írta az iráni alalam.ir.

Pár hete a katari televízió riportere  az USA  és a nyugati országok is terroristaként tartott Nuszra Front vezetőjével készített PR interjút. Az interjú során Al-Golani a Nuszra vezetőjéről egy pozitív hős képet sugalltak, aki feláldozva magát életét a szíriai nép megmentésére szentelte.

A katari uralkodó ezzel nem érte be. Az általa finanszírozott szervezetet is legitimmé akarta tenni a mediacsatornáján keresztül.

A dokumentum filmből kiderül, hogy egyre vonzóbb a Nuszra Front a külföldi dzsihadisták számára, és tömegesen csatlakoznak a szervezethez. Ezzel próbálják a Nuszrát a vetélytárs  Iszlám Állammal szembe állítani.  A műsor címe is  akár egy kampány film  főcíme is lehetne:” Mi az ami vonzóbbá teszi  a Nuszrát nyugati dzsihadistáknál?”

A film szerint a Nuszra Front és az Iszlám Front már szinte külön államot alkott, hiszen  jól látható, hogy fejlödő egészségügyi intézményük is van, ami a felvételen egy 10 nm2-nyi gyógyszertárat jelent.

A élelmiszer ellátást is megoldották, propaganda jelleggel kenyérosztást tartottak az Iszlám Front terroristái a kamerák előtt.

Az Al-Jazeera hűen próbálja teljesíteni a katari  uralkodó parancsait. A cél, hogy legitim tárgyaló felekké kell átalakítani  több terrorista szervezetet. Be kell bizonyítani a világnak, hogy nem csak szervezetekről hanem „államokból” beszélünk.  Ez meg nem jelent semmi mást minthogy egyértelműen Szíria felosztását tűzték ki célul.

A filmben az „utca emberét”  is megkérdezték, aki szerint az Al-Kaida szíriai ága a Nuszra Front egy forradalmi mozgalom, és a „Nuszra Állam” lakói ellenzik a szervezet elleni támadásokat.

Orientalista.hu- Sinoda

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑