Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 02. 19.

Az aleppói plébános szerint Szíriában drámai a helyzet

2018. 02. 19.

 

Az aleppói Assisi Szent Ferenc latin rítusú katolikus közösség plébánosa, P. Ibrahim Alsabagh nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak az elkeserítő szíriai helyzetről hét évvel az erőszak kirobbanása után.

Ne feledkezzetek meg Szíriáról – az Osservatore Romano vatikáni napilap hasábjain Mario Zenari bíboros, damaszkuszi apostoli nuncius ezzel az újabb felhívással fordult a világhoz a háborútól sújtott ország érdekében. A bíboros szerint a nemzetközi sajtót egyre kevésbé érdekli, hogy mi történik a régióban.

Egyik pillanatról a másikra egy regionális háború törhet ki

„A helyzet drámai” – erősítette meg a Vatikáni Rádióban P. Ibrahim az Aleppo nyugati részén található plébánia vezetője.

„Attól tartunk, hogy egyik pillanatról a másikra egy regionális háború törhet ki. Aleppoban még ma is hullanak a bombák a városra, elsősorban a civil lakosságot sújtva.”

Hét évvel a konfliktus kitörése után egyre világosabban látszanak ennek az abszurd válságnak az eredményei: nemcsak a pusztítás, a rengeteg ártatlan ember halála, hanem a daganatos és a pszichológiai természetű betegségek egyre szélesebb körű elterjedése, amelyek az elszenvedett terror miatt alakulnak ki.

A normalitás már nem létezik

Szíria gazdasági szempontból teljesen meg van bénulva, a lakosság szinte teljesen azoktól a segélyektől függ, amelyeket az egyháztól vagy a humanitárius szervezetektől kapnak. Az embereknek már arra sincs pénzük, hogy koporsót vegyenek szeretteik eltemetéséhez. Továbbá nem jutnak hozzá egészségügyi ellátáshoz és nincs mód gyermekeik oktatására. Ebben az elkeseredett helyzetben az egyház élvonalban áll nemcsak a vészhelyzetekben, hanem abban is, hogy reményt nyújtson, a hit fényét mutassa fel és egy békés jövő építésére ösztönözzön. 2017 decemberéig helyreállítottak 849 házat Aleppóban, közel 80 fiatal házaspárnak segítettek ún. nászajándékokkal: lakásbérléssel, egyes tárgyak megvételével. „Biztos hittel és állandó reménnyel tekintünk a jövő felé” – hangsúlyozta P. Ibrahim.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑