Cadmus fordítás Cadmus
Pakisztán

2015. 03. 24.

Az amerikai drónok közel 2200 embert öltek meg Pakisztánban

2015. 03. 24.

Pakisztáni törvényhozók jelentésében szereplő adatok alapján 2199 embert öltek meg és 282 embert megsebesítettek az amerikai dróntámadások az országban.

Közel 210 ház és 60 jármű is állítólag megrongálódott.

43 halott és 7 sérült után kaptak eddig a családok kompenzációt, írja a jelentés.

Azonban jogi aktivisták arra mutatnak rá, hogy Iszlámábád nem tárta fel a halálesetek valós számát. Sokak szerint több mint 3.000, és akár mintegy 4.000 ember vesztette életét.

360876_Pakistan-drone-victims

Pakisztáni törzs tiltakozik egy amerikai dróntámadásban elhunyt gyermekek miatt

 

“A megölt emberek többsége pakisztáni civil volt, és nem hiszem, hogy ez [a jelentés] a végső igazságot tartalmazza. Még mindig vannak olyan adatok, amelyek nem szerepelnek a jelentésben, és remélem, hogy törekedni fognak arra, hogy ezek az adatok is napvilágra kerüljenek, számszerűsítve így sokkal magasabb lesz, mint 2200” nyilatkozata Tariq Pirzada politikai elemző.

Iszlámábád eddig nem adott pontos tájékoztatást azon emberek személyazonosságát illetően, akikkel a dróntámadások végeztek.

Bár a bizonyítékok azt mutatják, hogy a támadások fő áldozatai a civilek voltak az elmúlt évek során, a pakisztáni kormány jelentése szerint a meggyilkoltak többségét a fegyveresek teszik ki.

Iszlámábád a jelentésében is hozzáteszi, hogy nem tudják megállapítani, hogy valójában hány civil életét követelhették a folyamatos földi és légi támadások, melyeket a fegyveresek ellen hajtottak végre a törzsi területeken.

A jelentésben a pakisztáni kormány is bírálta az Egyesült Államokat, amiért az illegális dróntámadásokat hajtott végre Pakisztánban az afgán határ mentén. A légi támadásokat 2004-ben George W. Bush, korábbi amerikai elnök rendelte el, majd Barack Obama elnök alatt emelték a csapások számát.

382727_Pakistan-drone-report

Pakisztáni törzs egy amerikai dróntámadásban elhunytak temetésén

Obama kiállt a vitatott dróntámadások mellett, melyeket “önvédelemnek” tart. Washington azt állítja, hogy a támadások céljai a fegyveresek voltak.

Az ENSZ és számos emberi jogi szervezet az Egyesült Államokat tartja a világ első számú “célzott gyilkosságokat” végrehajtó országának, nagyrészt a Pakisztánban és Afganisztánban elrendelt dróntámadások következtében.

Orientalista.hu – (Forrás: Press TV)

Megosztom:

,
Back to Top ↑