Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 01. 31.

Az Amerikai Egyesült Államok püspökei tiltakoznak Trump menekülteket sújtó rendeletei ellen

2017. 01. 31.

Az Amerikai Egyesült Államok püspökei közül többen tiltakoztak Donald Trump elnök menekülteket és bevándorlókat kirekesztő döntései ellen, közülük kiemeljük Joseph W. Tobin bíboros, newarki érsek és Blase J. Cupich bíboros, chicagói érsek írásait.

Donald Trump január 25-én, szerdán két elnöki rendeletet adott ki. Az egyikben a mexikói–amerikai határmenti fal építéséről rendelkezik [a szövegezés egész pontosan egy „nagy, fizikai akadályt” rendel el a déli határra]. A második rendelet megvonja a támogatást az úgynevezett „menedékvárosoktól”, ezzel kényszerítve őket, hogy ne fogadjanak be illegális bevándorlókat. Továbbá január 27-én, pénteken elnöki rendelettel, azonnali hatállyal és meghatározatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, valamint 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból [Irán, Irak, Líbia, Szomália, Szudán és Jemen] érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba.

Az elnök intézkedései ellen az Egyesült Államok több püspöke nyilvános fórumokon is tiltakozott; Blase J. Cupich bíboros, chicagói érsek közleményét január 29-én tették közzé a Chicagói Főegyházmegye honlapján. Az érsek írását teljes terjedelmében közreadjuk az alábbiakban:

Ez a hétvége sötét pillanat az Egyesült Államok történetében. A rendelet, melynek értelmében országunk lezárja határait azok előtt a javarészt muszlim menekültek előtt, akik az erőszak, elnyomás és üldözés miatt hagyták el hazájukat, nem összeegyeztethető a katolikus és az amerikai értékekkel. Azoknak a végzetes döntéseknek a példáját követjük, amelyek következtében elutasítottak erőszak elől menekülő embereket, és így egyes etnikai és vallási csoportok tagjait kiközösítették, kirekesztették. Mi, katolikusok, jól ismerjük ezeket a történeteket, hiszen – mint olyan sokan mások – mi is elszenvedtünk hasonló döntéseket.

A most meghozott rendelet radikális és azonnali tiltást jelent azoknak az embereknek, akik sok szenvedés után menekültek el, életüket féltve. A rendelkezések mivolta és kivitelezése egyaránt meggondolatlan, kaotikus, kegyetlen, és nem vesz tudomást azokról a realitásokról, amelyek az Egyesült Államok hosszútávú biztonságát szolgálják. Emberek érvényes vízum és más dokumentumok birtokában ottrekedtek a repülőtereinken, visszatoloncolták őket oda, ahonnan éppen elmenekültek, vagy már a repülőre sem engedték felszállni őket. Utolsó pillanatban lépett közbe egy szövetségi bíró, és függesztette fel az igazságtalan és jogtalan rendeletet.

Azt állítják, ez nem az a bizonyos „muszlimok kitiltása”, amelyről az elnöki kampány során szó volt – mégis, muszlim többségű országokat érint. Kivételt tesznek a keresztényekkel és a nem-muszlim kisebbségekkel, de kirekesztik az életveszély elől menekülő muszlimokat. Ironikus módon, a tiltás nem vonatkozik arra az országra, ahonnan a szeptember 11-i tragédia gépeltérítőinek nagy többsége (19-ből 15) származott. De kirekeszti az Irakból érkezőket, még azokat a polgárokat is, akik a pusztító háborúkban részt vettek, mégpedig az amerikai haderő oldalán.

Az Egyesült Államok történelme során számtalanszor befogadta az életveszély elől ide menekülőket, és az itteni katolikus szervezetek sok, a világ minden tájáról érkező családnak, férfiaknak, nőknek, gyermekeknek segítettek új otthont találni. Sok esetben a papjaink, szerzeteseink vagy a hívek támogatták az újonnan érkezőket a beilleszkedés folyamatában. Éppen azért, mivel évtizedek óta segítjük a menekültek és migránsok letelepedését, tisztában vagyunk vele, milyen hosszadalmas és körültekintő ellenőrzésen kell végigjutniuk, mielőtt befogadnák őket országunkba. Sokszor láttuk, ahogy a helyi közösségekben a kezdeti félelem átfordul nagylelkű jóakaratba, hogy befogadják és integrálják a menkülteket. Itt, Chicagóban migránsok nemzedékei leltek új otthonra. Mi lettünk gazdagabbak ezáltal.

A világ minket figyel, miközben mi hűtlenné válunk az amerikai értékekhez. Ezek a rendelkezések azokat támogatják, akik el akarják pusztítani a mi életmódunkat. Leértékelnek minket azok szemében, akik Amerikát az emberi jogok és a vallásszabadság védelmezőjeként szeretnék látni, nem pedig olyan nemzetként, amely célba vesz egyes vallásokat és bezárja előttük ajtaját.

Itt az ideje, hogy félretegyük a félelmeket és összefogjunk, hogy újra felfedezzük, kik is vagyunk és mit jelképezünk egy olyan világ számára, amely nagyon is rászorul a reményre és szolidaritásra. „Ha biztonságra vágyunk, adjunk biztonságot; ha életet szeretnénk, adjunk életet; ha lehetőségeket szeretnénk, adjunk lehetőségeket másoknak” – hangzottak el Ferenc pápa próbára tevő szavai 2015-ben az Egyesült Államok Kongresszus előtt, majd figyelmeztetett – és figyelmeztetése gyakran eszünkbe jut most, amikor a hétvége eseményeit próbáljuk feldolgozni: „Amilyen mércével mérünk másokat, ugyanazzal a mércével fog az idő majd minket is megmérni.”

Joseph W. Tobin bíboros, Newark érseke január 27-én közleményében úgy fogalmazott: megérti, hogy minden amerikai biztonságra vágyik, és jól védett határokra, ugyanakkor nem vehetjük semmibe Isten szavait, aki Mózesen keresztül szólt Izrael népéhez: „A jövevényt ne nyomd el, hiszen ismeritek a jövevény életét, mivel ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén” (Kiv 23,9). Jézus pedig még tovább megy: „Bizony, mondom nektek: amikor megtettétek ezt egynek e legkisebb testvéreim közül, nekem tettétek” (Mt 25,40).

A múlt heti elnöki rendeletek nem éppen nyitott és befogadó országként tüntetik fel az Egyesült Államokat – hívta fel a figyelmet Tobin bíboros. – A határok lezárása és falak építése nem észszerű cselekedet; a tömeges őrizetbe vétel és kitoloncolás senkinek sem válik javára; az ilyesféle embertelen megoldások családokat és közösségeket tesznek tönkre. Newark érseke arról is beszélt, ő maga is bevándorlók leszármazottja, aki multikulturális környezetben nőtt fel Detroit közelében; és élete során mindig tapasztalta, mennyire gazdagítja a közösségeket, ha több nemzet, több nyelv és több vallás van jelen.

A franciák, írek, németek, magyarok, lengyelek, zsidók csak néhány nép azok közül, akik új otthonra leltek az Egyesült Államokban az elmúlt 260 évben, amikor a közvetlen életveszély elől menekülve elhagyták hazájukat. Még amikor irracionális félelmekkel, előítéletekkel találták magukat szembe, akkor is végül az Egyesült Államokra jellemző jóakarat győzedelmeskedett – írta Joseph Tobin érsek.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Archchicago.org; Rcan.org)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑